Владичанска Литургија на Велики четвртак у Покровској цркви

Господ нам је показао да плачемо и молимо се за непријатеља

На Велики четвртак, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин началствовао је Светом Литургијом Василија Великог у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свештеног братства најстарије градске цркве и архијерејског заменика, протонамесника Филипа Јаковљевића, сабрата Храма Васкрсења Христовог.  Овом приликом Епископ Милутин звањем протонамесника одликовао је презвитера Невена Лукића, дугогодишњег наставника веронауке у Ваљевској гимназији, и благословио још једно у низу милосрдних дела ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“, чији ће чланови и ове године за васкршње празнике обрадовати јајима сиромашне суграђане.

На Велики четвртак установљена је Света Евхаристија и то га чини једним од најважнијих дана у Хришћанству. У литургијској проповеди Епископ Милутин указао је на лепоте природе, које опажамо сваког дана, и склад који постоји у биљном и животињском свету, а у којима се огледа узвишеност Творца. Баш као и у човеку, створеном по лику и подобију Божјем, мало мањем од анђела. Али, грехом братоубиства које чини Каин,рађају се многа зла на земљи и због тога је Господ Христос морао доћи. Данашњи дан је дан за радост, говорио је Свети Јован Златоусти. Немојмо жалити Христа, јер он је са десне стране Оца небеског, подсетио је Епископ Милутин на проповеди најчувенијег беседника Цркве Христове.Треба се радовати јер је Господ Христос идући на страшну и крваву голготу данас установио Свету причест, а потом се предао у у руке безаконика.

  • Тужно је, каже Свети Јован Златоуст, што је човек издао Христа. Зато, данас жалимо не за Христом, него за Јудом! Зато што је ученик издао учитеља… Уплашимо се да и сами не поклекнемо да учинимо нешто слично или да се пред моћницима овог света не постидимо имена српског… Ми плачемо данас због својих грехова. Свети Јован Златоусти каже:“Плачимо данас због издајства Јудиног!“ Господ је скоро заплакао због свог ученика Јуде и тиме показао да је Он Бог савршене доброте, да жали за издајником и тиме је показао нама да и ми треба да плачемо због непријатеља или пријатеља који нас је издао. Да плачемо и молимо се- поучавао је Епископ Милутин.

Господ је на данашњи дан установио Свету тајну причешћа, којој ми приступамо и данас, две хиљаде година касније.Господ је искупио крвљу Својом целу васељену и томе треба да се радујемо, истакао је Владика Милутин. Бог је љубав и даје нам слободу да чинимо како сматрамо да је најбоље. Од нас зависи да ли ће нас Господ васкрснути у Последњи дан. Радујмо се Господу, а плачимо за човеком, како је Отац Јустин говорио, закључио је ваљевски архијереј.

Велики број верника примио је Свету тајну причешћа, а по завршетку Литургије Епископ Милутин посетио је просторије богомољачког братства, похвалио и благословио милосрдне активности које ће управо за Васкрс бити реализоване.

Након Свете Архијерејске Литургије, и ове године на Велики четвртак, у Храму Покрова Пресвете Богородице служена је молитва за здравље, освећење јелеја, којој је присуствовао велики број верника.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=776]