Епископ Милутин на бденију Великог четвртка у манастиру Рибница

У манастирима мирише вечност

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је бденије Великог четвртка у манастиру Светих апостола Петра и Павла у Рибници, уз саслуживање протонамесника Бранка Чолића, ђакона Момчила Димитријевића и манастирског братства. Приликом богослужења, Владика Милутин упутио је поуке о значају манастира у духовном животу нашег народа и позвао верни народ да на богослужења долази 

Дивно је доћи у манастир, у молитви Господу се сабрати. Зато су их наши стари и зидали. Да се у њиховом миру и тишини склонимо од буке и свега што чини овај свет. Свети Владика Николај учио нас је да волимо дом Божји, да у њему проводимо време, слушамо реч Божју, од греха се чистимо и преображавамо, беседио је Епископ Милутин. Наши свети преци су градећи светиње уложили у њих своју љубав, свој труд и свој иметак. Ако не долазимо у њих, преци нас се пре Богом стиде. Наравно, Господ је свима нама дао слободну вољу да сами одаберемо да ли ћемо боравити било где у свету или у храмовима.

  • Овде мирише вечност. Данас је Велики четвртак. Како је говорио Отац Јустин, Господ је данашњег дана установио Свету тајну причешћа, трпезу која се никада не подиже са земље. Са ње једемо и пијемо, али не обичну храну која одржава тело, већ тело и крв Господњу. Господ је рекао:“Ко не једе тело моје и не пије крв моју, нема живота и ја га нећу васкрснити у последњи дан. Не дао Бог да то ико од нас чује! Долазите, једите и пијте ту храну – истакао је Епископ Милутин.

Велики петак је дан у коме се радујемо Господу, јер након Његове крсне смрти долази славно васкрсење. Тугујемо за Јудом, јер он је издао свог учитеља, кога је слушао и гледао чуда која је Господ чинио.Господ Христос је за нас умро, срушио врата пакла и победио смрт и нама дао живот вечни. То је награда нама, ако својом слободном вољом одаберемо да за Господа живимо, рекао је Владика Милутин.

  • Сутра останимо у духовној озбиљности и радости! У суботу такође, Христос је тада срушио ад. Долази васкрсење коме се највише радују деца. Наравно, сви смо ми деца Божја… Благодарим оцу Арсенију и његовом сабрату Андреју. Овај манастир живи, а ако будете чешће и у већем броју долазили и молили се он ће напредовати, сабирати братију са свих страна. Ви ћете духовно узрастати и уживати у овој светињи и лепотама природе у њеном окружењу – поручио је Епископ Милутин.

У повратку ка Ваљеву, Епископ Милутин обишао је братство Храма Вазнесења Господњег у Мионици.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’778′]