Владичанска Литургија у Храму Светог Нектарија Егинског

Само Света Литургија на овом свету има вечну вредност

Велике среде Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Нектарија Егинског, уз саслуживање свештеног братства Храма Васкрсења Христовог и молитвено учешће бројних верника.

У сусрет Васкрсу, Празнику над празницима, када се сваког дана сабирамо на богослужењима у храмовима, Епископ Милутин указао је на значај одласка у домове Божје на земљи. Христос је у сваком од њих, у пуноћи са нама када му бескрвне жртве приносимо. Сви који долазе на Свете Литургије, осећају да  је то живот. Да је то једино на овоме свету што има вечну вредност. Све друго је пролазно.

  • Свет се захуктао да направи ствари које су лепше и модерније. Да се лети за који сат с краја на крај Земље. Да све буде лепше само за човека… Ми као хришћани уређујемо овај парк не само што то годи нашем оку, него да покажемо колика је красота Царство Божје, да што дубље доживљавамо славу Божју. Ваља нам ићи са овог света, морамо једног дана. Зато вреди цео живот спремати се за тај дан када ћемо угледати благо Христово лице. Он ће нас препознати ако смо долазили у свети храм и ако смо се причешћивали. Јер, Он је рекао:“Ко једе тело моје и пије крв моју, борави у мени и ја у њему“– беседио је Епископ Милутин.

Подсетивши на Христове речи о деци, Епископ Милутин је нагласио да те речи морамо схватити озбиљно – да се обратимо и будемо као деца, јер тако ћемо ући у Царство Божје. Када се овако саберемо на Светој Литургији, осећамо да је Христос са нама.

  • Диван сте народ, браћо и сестре! Дивно се Богу молите. Не кажем ово да бисте се погордили, већ зато што је истина и да бисмо се радовали заједно лепоти молитве коју приносимо. Сутра је Велики четвртак. Ослушнимо добро Свето јеванђеље, шта кажу апостоли, шта каже Јуда, шта фарисеји, а шта смерне жене мироносице. Ослушнимо и определимо се на коју ћемо страну. Знамо, само на ону која је Христова – закључио је Епископ Милутин, позвавши народ да што чешће долази на богослужења. Ускоро ће се наизменично по седам дана служити Литургија сваког дана у ваљевским храмовима. То је велики благослов како за свештенике који служе, тако и за верни народ који у богослужењу учествује.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=773]