Епископ Милутин на прослави Дана војске Србије у Касарни „Војвода Живојин Мишић“

За свој дан Војска Србије прославља 23. април, у част великог историјског догађаја у Такову 1815. године, када су на празник Цвети виђеније народне старешине донеле одлуку о подизању Другог српског устанка. Тај тренутак означио је наставак борбе за слободу против вишевековне турске власти, а потом и постављање темеља савремене српске државе и војске. Овај велики дан за нашу историју свечано је прослављен и у Касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву. Крај споменика су положенци венци, а у свечаној сали приређена академија. У име домаћина, 2. Центра за обуку,госте је поздравио командант центра пуковник Зоран Смиљанић. Подсетивши на историјске прилике уочи Другог српског устанка, веру у ослобађање и храброст које су у борби против Турака водиле наш народ, развој српске државе и војске од тада наовамо, пуковник Смиљанић истакао је задовољство данашњим резултатима центра којим руководи. Све активности су успешно завршене, радови на уређењу простора у касарни се настављају, и остварена је плодна сарадња са градским и окружним институцијама. Све то, нагласио је пуковник Смиљанић, обавезује да се и у наредном периоду свим активностима приступа са високим степеном одговорности.

Телеграме честитки поводом Дана Војске Србије упутили су представници републичких власти и начелник Генералштаба генерал – потпуковник Милан Мојсиловић и командант Команде за обуку генерал – потпуковник Ђокица Петровић. Као и увек, обележавање Дана Војске Србије било је прилика да се уруче награде припадницима који су их у протеклих годину дана заслужили.

У уметничком делу програма учествовали су флаутисткиња Теодора Аврамовић и ученице, добитнице награда на литерарном конкурсу у част Дана Војске Србије.

Свечаности у касарни „Војвода Живојин Мишић“ присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, представници Града Ваљева и Колубарског округа и други гости и пријатељи.

Ј. Ј.

 

[supsystic-gallery id=770]