Креативна радионица ученика и наставника ОШ „Рајко Михаиловић“ у Бањанима

 У сусрет  Васкрсу

У Основној школи „Рајко Михаиловић“ у Бањанима у Цветну недељу, 16. априла 2019. године, одржана је тринаеста креативна радионица из верске наставе под називом „У сусрет Васкрсу“.

Поред ученика матичне школе са својим учитељима и наставницима, у програму радионице учествовали су и ученици из: Вуконе, Кожуара, Тулара, Врела, Калиновца, Брезовице, Новака и Сувог Села које припада школи „Јован Цвијић“ Дебрц, као и будући прваци из три подручне школе. Укупан број ученика на сабрању био је 243.

У име Епископа Милутина присутнима се обратио архијерејски намесник тамнавски, протојереј Станиша Ђокић, преневши им поздраве и благослове архијереја. Похађајући веронауку, ученици одрастају у праве хришћане, који ће бити за понос својим родитељима, Цркви и отаџбини, речи су проте Станише Ђокића.

  • Господ Исус Христос каже: „Пустите децу и не браните им да долазе к мени , јер таквих је Царство небеско.“ Данас сте ви вашим трудом и радом заједно са својим учитељима прави причасници Светог јеванђеља на делу. Показујете и узвраћате љубав Оцу нашем на небесима, Који воли људе, и Који је из велике љубави послао Сина Свога, Господа нашег Исуса Христа, да покаже спасоносни пут који нас води у вечну и непролазну заједницу са Богом. Ваше залагање изражава хвалу Богу, хвалу нашој мајци Цркви. Видим прегршт веома лепо украшених јаја, чуо сам предивно појање Богу кроз песме нашег Лелићког Златоуста, певали сте о нашем распетом Косову и Метохији и све ово показује да сте прави православци и светосавци – рекао је архијерејски намесник тамнавски протојереј Станиша Ђокић. Он је захвалио  колективу школе и ученицима и познатом музичару Жељку Васићу, који је са ђацима поделио претпразничне радости.

Хор ученика веронауке отпевао је духовне песме Светог Владике Николаја Велимировића, као и родољубиве песме о Косову и Метохији. Такође, деца су отпевала и песму специјалног госта овогодишње креативне радионице Жељка Васића, која говори о хришћанским вредностима. Одушевљен креативношћу ђака и атмосфером у учионици, популарни музичар упутио је похвале домаћинима.

  • Ја нисам веровао да оволико деце може један вероучитељ и једна школа да окупи око једне идеје, идеје Васкрсења Христовог. Велике школе по Београду и другим местима могу од ових људи нешто да науче. Деца су прекрасна, као праве пчеле раде и стварају, нико се не љути, деца певају… Ја  сам више него одушевљен. Хвала свима, хвала Богу што сам доживео овако нешто искрено и чисто – рекао је драги гост школе у Бањанима Жељко Васић, чије се песме слушају међу свим генерацијама.

Велики дародавац поклона и награда за децу већ пуних тринаест година је лист „Светосавско звонце“  које је и овога пута даривало  30 награда за најмлађе учеснике. Директорка школе, Весна Васић у име школе доделила је награде у виду књига, које носе назив „Васкршње приче“  за најбоље осликана и украшена јаја.

У слободној техници украшавања победници су: Андреа Брековић из Калиновца, Софија Петронић из Сувог Села, Марија Станић из Тулара. У категорији „восак“ победници су Матеја Лукић из Кожуара, Андријана Марковић из Калиновца, Сара Илић, Лука Бојић, Василије Рикановић, Велибор Јуришић и Николина Марјановић из Бањана.

За групни рад награђени су ученици 2. разреда из Бањана, који су осликали десет јаја под називом „Весела дружина“. Најмаштовитије јаје дело је Теодоре Лазаревић из Вуконе, а ученици предшколског узраста добили су специјалне поклоне од популарног дечјег часописа.

Ана Гајић, професор разредне наставе

[supsystic-gallery id=755]