Друго бденије у Храму Светог Нектарија

У петак увече, пете недеље Васкршњег поста, служи се Друго бденије које се састоји од јутрењег богослужења и акатиста Пресветој Богородици. Епископ ваљевски Господин Милутин служио је у Храму Светог Нектарија уз саслуживање свештенства при саборном Храму Васкрсења Христовог и присуство верног народа.
-Вечерас смо, драга браћо и сестре, отпевали дивну песму Мајци Божијој. Пре много векова у време Византије, постојао је моћан град Цариград. Византијски цареви су често били на удару разних моћних непријатеља који су имали велике војске и желели су да сруше Византију зато што је била Христоносна. Посебно су кидисали на град Цариград, свети град, царски град и када би он био угрожен, сви грађани су се молили Мајци Божијој, као ми данас овде, да сачува град и сав народ у граду. Многи од њих су видели, не сви него само они који су били достојни, како Царица небеска хода по зидинама града Цариграда, а непријатељи беже. То је моћ молитве Мајци Божијој.
-Дивно је да се у овом Светом Храму који је посвећен великом светитељу и чудотворцу  Светом Нектарију, овако окупљамо и узносимо молитве Богу и Мајци Његовој. Само са молитвом и ми ћемо постати бољи и тако се припремити за Царство Божије.
Преосвећени Владика је објавио да ће од Васкрса у Ваљеву бити служена Света Литургија сваког дана током целе године, јер је то велика благодат за све, а посебно за оне који долазе у храмове и саборно молитве Богу узносе. Захвалио је свештенству на лепом појању и позвао верни народ да стално и у што већем броју долази на богослужења којих ће у Ваљеву бити још више.
[supsystic-gallery id=751]