Света Архијерејска Литургија у саборном храму у Недељу Пачисту

Ако имамо чисто срце и јаку веру, видећемо славу Божју

Дивно је сусрести се са човеком који има чисто срце и јаку веру. На земљи ништа не може бити лепше од тога. Томе нас је Господ учио, учи нас и мајка Црква. Једна од највећих врлина јесте љубав, а љубави нема ако није чисто срце и вера јака. То смо научили и од светих отаца, који су управо то имали и на Господа Христа личили, беседио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Литургији у Храму Васкрсења Христовог, којом је началствовао у Недељу Пачисту, уз саслуживање свештеног братства саборног храма. Кажу свети оци, када би имали чисто срце и јаку веру, онда би могли да гледамо славу Божју. То је врхунац који човек може да достигне – да види неизрециву славу Божју. Човек је створио модерну технику и много тога, али ничег не би било без Бога. Потребно је да се удубљујемо у природу, да посматрамо сунце и све тајне Божје творевине, указао је ваљевски архијереј.

  • Свети Јустин Ћелијски је говорио:“Свака лиска на грани је ологошена, охристовљена, и свака лиска на грани дише Христом.“Зато, кад пролазимо кроз паркове, погледајмо дрвеће окићено предивним бојама како мирише прелепо! Послушајмо жуборе река, ваздух како трепери, птице како певају Богу… Браћо и сестре, то су огромне тајне. Врапчић осећа човека кад му се приближи да га нахрани. Чак и камен осећа, а камоли биљке и животиње, кажу свети оци. Велика је тајна, али и способност да волимо све и кроз то посматрамо Творца који је саздао све да буде најлепше – беседио је Епископ Милутин.

Да бисмо видели узвишеност стварања, потребне су нам духовне очи. Телесним то не можемо. Господ Христос нас је учио да ће нам бити по вери, ако верујемо. Томе нас учи и јеванђељска прича о исцељењу узетога, коју смо данас слушали. Такође, нагласио је Владика Милутин, свети оци нас уче да верујемо у Бога, не у идоле, којих данас има много. Осврнувши се на двадесетогодишњицу од почетка НАТО агресије на Србију, Епископ Милутин подсетио је на страшна страдања нашег народа, узмоливши Господа да нас који смо трпели помилује и спасе, а они који су то чинили даће одговор… Данашње Свето јеванђеље сведочи нам како се Господ обрадовао видевши јаку веру код људи који су донели болесника пред Њега да га исцели. Обраћа му се и каже:“Узми постељу и иди кући својој“ Бог чини по вери, уз уважавање слободе која нам је дата, закључио је Владика Милутин.

Приликом данашње Свете Литургије велики број верника примио је Свету тајну причешћа.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=736]