Исповест свештенства ваљевских намесништава у Храму Рођења Светог Јована Крститеља у Паунама

Света тајна исповести уводи нас поново у виноград Господњи

Светом Литургијом Пређеосвећених дарова на празник Светих мученика севастијских началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва двају ваљевских намесништава. Свету тајну исповести обавили су високопреподобни архимандрити Данило (Јокић) и Михаило (Биковић), старешине манастира Плужац и Јовања. Домаћин сабрања био је протојереј Драган Глигорић, старешина цркве у Паунама.

Свети апостоли страдали су и разне муке претрпели за Христа да би проповедали Свето јеванђеље и придобили људе за Христа. Били су са Христом и непрестано се учили од Њега. Пили су са извора воде живе, а речи Спаситеља по Вазнесењу да је с њима „у све дане до свршетка века“ биле су оно што их је чинило јачим. Сабрани у овом светом храму око нашег владике, позвани смо на оно дело које су чинили и свети апостоли – да проповедамо име Христово и будемо сведоци Његовог Ваксрсења, беседио је протонамесник Драган Јаковљевић, старешина Храма Успења Пресвете Богородице у Петници приликом Свете Литургије у Паунама.

  • Светом Литургијом, Господ нам је оставио могућност да и ми пијемо са извора живота. Ми овде данас и на свакој Литургији нисмо само сведоци претварања воде у вино, већ сведочимо претварању вина у тело и крв Христову. Ми нисмо сведоци храњења пет хиљада људи, већ смо сведоци како се тело раздељује и раздаје свима који приступају и никада не нестаје… Господ је знао да је дух крепак, а тело слабо, и у Цркви Својој оставио нам благодатне дарове – Свету Литургију и Свете тајне. Данас, Света тајна покајања и исповести треба поново да нас уведе у виноград Господњи. Јер, живећи у свету, свакодневно грешимо као људи – рекао је протонамесник Драган Јаковљевић. У пост смо ушли да би очишћени и промењени могли гледати лице Христово. Свети пост и Света тајна покајања треба да буду прилика да се одмах мењамо, истакао је о. Драган Јаковљевић.

Након Свете Литургије, свештенство првог и другог архијерејског намесништва ваљевског приступило је Светој тајни исповести, а потом је уприличен братски састанак у парохијском дому цркве у Паунама. Архијерејски намесник други ваљевски, протонамесник Саша Максимовић, отворио је састанак благодарјем Епископу Милутину што је предводио литургијско сабрање. Наша епархија је у самом врху међу епархијама Српске Православне Цркве када је реч о испуњавању епархијских обавеза према Патријаршији. То не би било могуће да овдашњи свештеници нису тако вредни и одговорни у вршењу своје службе, са задовољством је констатовао Епископ Милутин. У часу Страшног суда свештеници ће дати одговор за верни народ који им је поверен. Зато је важно да га поучавају приликом обиласка домова, а то је бар два пута годишње, истакли су архимандрити Данило и Михаило. Да би то ваљано чинили, свештеници се морају и за своје душе постарати. Отуда је Света тајна исповести веома важна за њихове душе, закључили су исповедници. На крају сабрања приређена је трпеза љубави.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=735]