Светковина у манастиру Лелић

Владика Николај данас проповеда још гласније

„Много је мртвих међу живима, а исто тако живих међу мртвима“, речи су Светог Владике Николаја на које је подсетио архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, на Светој Литургији у задужбини Лелићког Златоуста на дан његовог упокојења. Речи, које можда најбоље пристају при описивању Божјих угодника, међу којима је и Владика Николај, од чије се земаљске кончине данас навршило 63 године. Литургијским сабрањем началствовао је чувар кивота Владике Николаја, игуман лелићке обитељи Георгије (Мићић), уз саслуживање епархијског свештенства.

Данас се сећамо „проласка кроз смрт“ Владике Николаја и наставка његовог живота, беседио је протонамесник Дарко Ђурђевић.

  • Владика Николај је и данас жив и много живљи од многих од нас који земљом ходамо, јер је за корен и извор свог живота имао Господа Христа, изабрао заједницу са Богом. Данас живи као истински служитељ скиније коју је сазидао Господ, а не човек. Ево, навршило се 63 године откад се са овог света преселио у вечни живот. Његове свете мошти управо овде проповедају веру у Васкрслог Христа, што је он чинио током целог земаљског живота – рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Након Свете Литургије преломљен је славски колач и освећено жито и вино. Вредна лелићка братија, предвођена игуманом Георгијем, приредила су трпезу љубави за све госте.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=733]