Славске радости у касарни „Војвода Живојин Мишић“

Капела касарне „Војвода Живојин Мишић“ која носи име савременика славног војсковође и, како се у тропару му поје „человође богомољне војске Христове“ Светог Владике Николаја прославила је своју крсну славу – дан престављења Господу Лелићког Златоуста. Светом Литургијом началствовао је архимандрит Михаило (Биковић), уз саслуживање епархијског свештенства и војног свештеника Стевана Стевановића. Епископ ваљевски Г. Милутин молитвено је учествовао у свечаности и преломио славски колач са командантом касарне пуковником Зораном Смиљанићем, старешинама и припадницима Војске Србије. Честитајући славу команданту и свима сабранима у молитвеном дому касарне, Епископ Милутин истакао је да би требало да се у свом животу угледамо на светитеље Божје, да волимо све људе и, не дај Боже ако затреба, своју земљу бранимо.

  • Господ Христос, Свети Сава и сви свети уче нас да волимо цео свет и са свима будемо добро. Да људе ни по чему не делимо, већ да у сваком човеку видимо икону Божју. Нико није био жешћи гонитељ хришћана од Савла, који се преобратио и постао Свети апостол Павле, ватрени проповедник Хришћанства. Молимо се за оне који се даве у пороцима да их Господ Себи врати! Никако не осуђујмо – део је владичине поуке припадницима Војске Србије, који су у великом броју учествовали у богослужењу и примили Свету тајну причешћа.

Важно је да будемо добри и да будемо са Христом. Онда ће Господ дати добра нашој земљи, народу и војсци, која је увек била поштована у Српској Цркви. И Владика Николај је, подсетио је Епископ Милутин, желео да буде војник, али није испуњавао услове. Божјим промислом постао је архијереј, солдат Цркве Христове…

Ваљевска касарна другу годину заредом обележила је своју славу онако како су наши преци чинили од давнина, уз воштаницу, славски колач, жито и вино. Посебно радује што се и овде обистињују Христове речи:“Где су двоје и троје сабрани у Моје име, ту сам и Ја са њима“, рекао је војни свештеник Стеван Стевановић.

  • Поносан сам што први пут овде имамо мартовску генерацију војника која учествује у обележавању славе нашег храма. Неизмерно сам захвалан Епископу ваљевском Г. Милутину и часним оцима што су данас овде да сви заједно принесемо истинско Тело и Крв Господа Исуса Христа. Нека би Господ и Свети Владика Николај подарили мир, здравље, напредак, благостање и срећу, да никад не чујемо за зло,невоље, тугу и паћење. Нека нам подари вечно блаженство у Царству небеском на многаја љета – казао је у својој проповеди војни свештеник Стеван Стевановић.

Свечаност је завршена славском трпезом, коју су припадници Војске Србије приредили за своје госте.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=731]