Недеља Православља у Покровској цркви

Остајмо чврсто на стази Православља!

Недеља Православља чудесан је и благословен дан у коме се молитвено сећамо догађаја из 8. и 9. века, када су се истакнути духовници ондашњег византијског царства борили за очување светих икона и њиховог поштовања у хришћанској Цркви. Заједно са благоверним народом, коначну победу над иконоборачком јереси велики оци Цркве извојевали су 11. марта 843. године, за време владавине благочестиве царице Теодоре и столовања Патријарха Светог Методија Исповедника. У спомен на тај догађај велике победе Православља и данас се на вечерњим богослужењима у Недељи Православља са иконама у рукама литијски опходи око храмова и чита Синодик Православља, у коме се образлаже поштовање икона Господа Христа, Мајке Божје и угодника Му и исказују похвале свима који су заслужни за очување свтих икона. У Храму Покрова Пресвете Богородице вечерње богослужење Недеље Православља предводио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенства Покровског и Храма Васкрсења Христовог. Овај празник представља победу Православља над свим јересима, које су од првих векова Хришћанства настојале да покваре учење, и требало би да смо у овом дану сви у храмовима, да се молимо и славимо. Борба против јереси, а посебно против сујеверја траје и данас. Трудом Светог Саве и отаца Цркве кроз векове било је искорењено, али ипак се вратило у наш народ.

  • Поједини људи кажу: “Нисам толико сујеверан, али ипак верујем у Бога.“ Како је то тужно! Неки мисле да ј сујеверје веровати у Христа Бога, Бога истинског – Оца, Сина и Духа Светога, Мајку Божју, Цркву Христову и све што нас она учи. За то су милиони изгинули и много крви проливено. Све оно што нам се стране долази, не примајмо, остајмо чврсто на стази светог Православља! Не мрзимо друге, али не прихватајмо како уче јер је погрешно. Остајмо верни својој православној вери – истакао је Владика Милутина.

Сви ми заједно морамо знати шта је вера православна, читати и слушати богословље Цркве наше, уздајући се у Господа. Ми свештеници морамо још боље учити народ о томе шта је Недеља Православља, како би данас овде био цео град, као и колика је снага вере православне, без које нема ни породице, ни државе.

  • Када свештеник дође у вашу кућу, задржите га и питајте да вам објасни све што желите о вери да знате. Његова је дужност да вам објасни, а ваше право да питате. То морамо чинити, јер када одемо са овог света одговараћемо пред Богом живим. Питаће нас о томе шта смо чинили они који су гинули за веру, од Светих апостола Петра и Павла, преко Светих Георгија и Димитрија и многих других посечених за веру – рекао је Владика Милутин. Данас је дан радости, јер Црква Христова је победила све непријатеље. Баш како је Господ Христос поручио:“Основаћу Цркву Своју и врата пакла неће је надвладати.“ И ево, више од две хиљаде година Црква живи, имена страдалих за веру Христову су прослављена, а њене гонитеље по добру нико не памти. Благосиљајући верни народ у Покровском храму, Епископ Милутин најавио је да ће следеће године Епархија ваљевска поднети молбу градским властима за организовање литије кроз град у Недељи Православља, како би се што више Ваљеваца окупило и торжествено прославило овај велики дан.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=732]