Монашење у Лелићу

Након десет година у манастиру Лелић, задужбини Светог Владике Николаја и оца му Драгомира, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је свети чин монашења. У навечерје Недеље Православља, на предлог игумана Георгија (Мићића), искушеник Милан (Девић) примио је монашки постриг и постао монах Герасим. Овај тренутак препун је радости за Господа, све нас у Епархији ваљевској и Српској Цркви уопште и за архимандрита Авакума, крај ког је узрастао о. Герасим и који се сада радује у Царству небеском. У српском народу последњих година све се мање деце рађа. Тиме су и манастирске обитељи све малобројније. Тек понека попут Дечана и Ковиља бројним се братством може похвалити. Данашње време нуди свакакве саблазни и пошасти и црноризачким путем у земљи Србији ретко ко жели да крене, беседио је Епископ Милутин приликом свечаног чина монашења.

  • Јесмо ли ми народ Светог Саве, царског сина који је постао монах? И не само он, већ и мноштво светитеља Божјих широм српске земље. Мајке су давале своју децу у манастире и радовале се, благодарећи што су свој пород предале Христу у лику монашког чина. Браћо и сестре, колика је то радост пред Богом, које данас тако мало има! Оче Герасиме, на савест ти стављам речи ове књиге (Требника). Слушај и поштуј свог духовног оца… Радујмо се и веселимо вечерас! Поред светих моштију Владике Николаја, а у близини Оца Јустина, монашимо једног човека да иде путем Божјим и анђелским. Верујем да ће бити добар и послушан у свему – рекао је Владика Милутин и позвао све да се моле за оца Герасима да му Господ подари снаге у његовом подвигу. Такође, Владика Милутин заблагодарио је игуманији манастира Ћелије мати Гликерији и њеним сестрама што су дошле да ову радост умноже. Честитајући сутрашњи празник – Недељу Православља, он је позвао све сабране да у Лелићу 18. марта обележе дан престављења Господу Владике Николаја, а 29. марта 2019. тридесетогодишњи помен блаженопочившем Епископу шабачко – ваљевском Јовану (Велимировићу), братанцу Лелићког Златоуста.

 Духовно узрастање крај кивота Светог Василија и Владике Николаја

Нови лелићки сабрат добро је познат верном народу који походи овај манастир, будући да је већ дуже време са овдашњом братијом добар домаћин свим намерницима. Пре доласка у Лелић, отац Герасим духовно је стасавао у манастиру Острог. Рођен је 1965. године у селу Суботиња код Какња (Босна и Херцеговина), као Милан Девић. У родном крају завршио је основну и средњу школу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=730]