Колектив Радија Источник у посети Радију Беседи

Нови кораци на заједничком мисионарском путу

Радио Источник Епархије ваљевске и Радио Беседа Епархије бачке годинама у назад повезује добра сарадња, која за циљ има подизање нивоа квалитета програма како би реч Божја и Светих отаца образовале и надахњивале што већи број слушалаца. Дана 7. марта 2019. године, главни и одговорни уредник Радија Источник, протонамесник Слободан Алексић, тонско – технички реализатор Саша Стефановић и новинарке Марина Марић и Јадранка Јанковић уприличили су посету Радију Беседа, где су их дочекали уредник Информативне службе Епархије бачке, протојереј Жељко Латиновић, уредник радија протонамесник Милорад Мировић и новинарка Валентина Карановић. За време боравка у студију, гости из Ваљева имали су прилику да уживо послушају емсију „Оче, да те питам“ у којој духовници, одговарајући на питања слушалаца, непосредно и веома језгровито расветљавају бројне теме из савременог доба које утичу на живот сваког човека, који је одабрао хришћански пут. Са уредницима гласила Епархије бачке протом Жељком Латиновићем и протонамесником Милорадом Мировићем новинарка  Источника Марина Марић поразговарала је о значају црквених медија и њиховом мисионарском учинку у данашње време, као и могућностима њиховог развоја у будућности. Сличне теме са  протонамесником Слободаном Алексићем отворила је новинарка Беседе Валентина Карановић, са посебним освртом на јубилеј радија Епархије ваљевске – десет година постојања, који ће бити прослављен ове године приликом славе гласила – Источног петка. Аудио записи ових интервјуа доступни су на сајту радија Епархије ваљевске. Тонско – технички реализатор Источника Саша Стефановић са колегама из Беседе разменио је искуства и на дар добио диск са одабраним духовним композицијама.

Након окрепљења у просторијама новосадског радија, гости и домаћини поклонили су се манастирима Епархије бачке. У селу Каћ, надомак Новог Сада, након пола века подигнут је нови манастир. Посвећен је Васкрсењу Христовом и намах плени лепотом фрескописа и мозаика. Срдачан дочек приредило је сестринство светиње, на челу са игуманијом мати Филотејом. Потом је уследила посета древном, надалеко чувеном манастиру Ковиљ, посвећеном Сабору Светих архангела. Ова светиња према предању датира из времена Светог Саве и од 1949. године под заштитом је државе, као културно добро од националног значаја. Поред лепоте храма и амбијента у целини, нарочито снажан утисак на поклоника Ковиља оставља бројно братство (27 монаха) из ког су потекли угледни архијереји Српске Православне Цркве, међу којима су и савременици нам Митрополит загребачко – љубљански Г. Порфирије, Епископи зворничко – тузлански Г. Фотије и аустријско – швајцарски Г. Андреј… Дочек за госте из Ваљева приредио је отац Дионисије, пословично драг и гостољубив, кога је монашки пут из Северне Македоније довео међ’братију у војвођанске равнице.

Испуњена радошћу сусрета, екипа Радија Источник вратила се у Ваљево, са жељом и планом да у Бачку ускоро поново дође новим лепим поводима, као и да тамошње колеге ускоро дочека у свом граду.

Ј. Ј.