Епископ Милутин угостио Епископа бачког Иринеја и даривао делић моштију Преподобног Оца Јустина

Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј уприличио је посету Епархији ваљевској, учинивши част и радост њеном архијереју Епископу Милутину, свештенству и верном народу. Уваженог госта из Српске Атине, који се управо овде духовно родио, Владика Милутин дочекао је у Епархијском дому Епархије ваљевске, где су у братској љубави поразговарали о разним темама важним за живот епархија којима управљају и Цркве у целини. Епископ Милутин упознао је Епископа Иринеја са сјајним одзивом за верску наставу у Ваљевској епархији у присуству секретара Епархијског одбора за веронауку јереја Далибора Чкојића. Договорена је посета запослених у Радију Источник новосадском Радију Беседа, као и интервју Владике Иринеја за гласила Епархије ваљевске. Сабрање је настављено у манастиру Ћелије, месту духовног рођења Владике Иринеја, који је монашки постриг примио од Преподобног Оца Јустина и као богослов и пастир узрастао крај новопросијавшег српског светитеља. Најсвечанији и најрадоснији тренутак збио се крај кивота Преподобног Оца Јустина, када је Владика Милутин делићем његових светих моштију даривао Владику Иринеја.

  • Дуго смо чекали овај дан да се заједно радујемо у овој светињи одакле сте Ви кренули на пут Христов. Имам част и благослов Божји да Вам честицу моштију Преподобног Оца Јустина, Вашег духовног оца, дарујем на радост свих нас са препоруком да се Ви за нас Богу молите да нам да снаге да слушамо реч Оца Јустина и његовим путем – путем Богочовека Христа, јединим исправним путем, идемо. Не заборавите нас у Вашим светим молитвама и нека буде на укрепљење Вашем верном народу – дирљиве су речи Владике Милутина изговорене у часу даривања крај кивота ћелијског богомудраца, чији је један од најистакнутијих ученика Владика Иринеј.
  • Ово је за нашу епархију,наше манастире и мене лично један од највећих благослова последњих деценија. Свети Ава је послан од Бога да се моли за нас и да, не само кроз своје књиге, него и директно утиче и помаже нам да идемо путем Богочовека, јединим путем свих који Богу угодише- рекао је Владика Иринеј, благодарећи домаћину на бесценом благу које ће понети на благослов својим епархиотима. Сестринство манастира Ћелије, предвођено мати игуманијом Гликеријом, приредило је срдачан дочек Владики Иринеју и певајући богомаљачку песму Оца Јустина испратило га на даље путешествије по духовном му завичају.

Приликом боравка у Ваљеву, Владика Иринеј поклонио се светим моштима у  Храму Светог Нектарија, чудотворца из братске нам Грчке, у којој је и сам боравио читаву деценију и одбранио докторску дисертацију. Градња храма посвећеног Светом Нектарију пре две године почела је и у Бачкој епархији, у Суботици.

Епископ Иринеј са својим секретаром, родом Ваљевцем, свештеником Владаном Симићем боравио је у Ваљеву након дужег времена. Радост сусрета Владике Милутина и свих у Епархији ваљевској употпунили су и сунчани сати током којих је трајала посета. Своје пословично гостољубље Владика Милутин заокружио је трпезом љубави у Епархијском дому.

Ј. Ј.  

[supsystic-gallery id=721]