Владика Милутин служио у Храму Покрова Пресвете Богородице

Црква Христова била је и остала јака упркос гоњењима римских императора и низа непријатеља кроз векове њеног трајања. Црква је јака и ми смо јаки док носимо крст свој, верни позиву Господа Христа да га узмемо и следимо Његов пут. Свети апостол Павле говори нам да ко хоће побожно да живи да ће бити гоњен. Своју мајку Цркву треба да волимо, а жива Црква то смо сви ми, беседио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин на Светој Архијерејској Литургији, коју је служио у Недељи о Блудном сину у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање свештеног братства овог храма и свог секретара ђакона Момчила Димитријевића.

  • Када прођемо улицом поред цркве, требало би да се прекрстимо јер у њој станује Бог. Тако су српске мајке училе и уче своју децу. Тако треба и да остане да бисмо имали децу којој ћемо се радовати. Наша најсветија мајка Црква нас учи како треба да уђемо у Часни пост, у најсветије дане у години, дане поста, молитве и одрицања. Дане у којима волимо све и у којима морамо притрчати брату свом и замолити за опроштај. Јер, ако једни другима не опростимо, неће Господ нама опростити- рекао је Епископ Милутин.

Најлепша прича у Светом јеванђељу – прича о блудном сину, за коју је Свети Отац Јустин говорио да, ако би се цело јеванђеље изгубило, а остала само она, била би довољна да се спасе човек. Блудни син је  сваки човек на земљи, зависи само шта ће као грех учинити. Први блудни син је био Адам. Отац небески му је у рају дао све, дозволио му је и да Га виђа у врту едемском и са Њим разговара. Само да са „дрвета познања“ не дира плодове. Е то је оно проклетство наше што хоћемо оно што нам не припада, указао је Владика Милутин. Зато постоји Десет Божјих заповести да по њима богоугодно на земљи живимо и заслужимо спасење у Царству небеском, закључио је он.

Ј.Ј.

[supsystic-gallery id=720]