Пренос моштију Светог Јована Златоуста – слава зимске капеле манастира Ћелије

У част празника Свету Архијерејску Литургију служили су Њихова Преосвештенства Епископ ваљевски Г. Милутин и умировљени Епископ канадски Г. Георгије, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва и појање сестринства манастира Ћелије, предвођеног игуманијом високопреподобном мати Гликеријом. По завршетку свечаности у Ћелијама, Епископ Георгије у пратњи домаћина поклонио се Храму Светог Нектарија Егинског у Ваљеву.

Није лако говорити у манастиру Ћелије, где је беседио и служио Свети Отац Јустин Ћелијски, пред сестрама које његове речи памте, рекао је Владика Георгије. И то је најлепша проповед данас. Не треба да говоримо много на овом светом месту. Није лако овде ни службу држати, ни проповедати, јер сећамо се речи Оца Јустина, посебно мати игуманија Гликерија и сестре које су га слушале уживо, надовезао се на речи у Христу брата Владика Милутин, који је и сам имао прилику да служи са Оцем Јустином. Свака реч Аве Јустина пријања за срце и дивно је читати и слушати све оно што је писао и говорио о Светом Јовану Златоусту, кога данас славимо, и свему другом у славу Божју.

Овде се излива велика благодат Божја због светих моштију Оца Јустина, али и сваког парчета ове свете земље, јер је он овом земљом ходао и управо овде написао своја највреднија дела.

  • Поносни смо што је Господ дао да он буде овде до краја света, до краја времена, када ћемо сви заједно отићи у Царство небеско, где сија сунце и светлост нестворена, Господ Христос. У тој чудесној и уму нашем неприступачној светлости је Свети Јован Златоусти. Велико је и свето славити његово име. Године 1962. рађена је ова црквица. Као искушеник, слушао сам од градитеља деда Душана, како смо га ми деца звали, да Отац Јустин, кад погледа човека, све зна шта је у њему и какав је… Он је био стари богомољац и од Оца Јустина научио се побожности и смирености. Такви нам светитељи требају данас, кад силе овог света проповедају много другачије. Данас уживамо благослов Оца Јустина, који је осветио овај простор и окупља нас данас овде– рекао је Владика Милутин, честитајући славу капеле мати Гликерији и сестрама, које су их као и увек у великој радости и љубави дочекале. Епископ Милутин заблагодарио је Владики Георгију што је дошао да на празник Преноса моштију Светог Јована Златоуста служи овде, као и браћи свештенослужитељима који су са њима саслуживали. Прослава празника завршена је трпезом љубави у манастирској трпезарији.

Боравак у Ваљеву, у које увек радо долази јер га са Владиком Милутином веже вишедеценијско пријатељство, Владика Георгије заокружио је поклоњењем Храму Светог Нектарија Егинског.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=711]