Одржана годишња скупштина ПНХЗ „Воздвиженија Часног Крста“

Још једна успешна година милосрдног деловања

Чиме год да се човек бави, добро је да начини осврт на постигнуто у минулој календарској години како би сагледао да ли је све било добро и „милом Богу приступачно“. Да се оно што треба поправи и начини план деловања за будуће дане. Следећи пут којим је пре скоро једног века кренуо Свети Владика Николај са благочестивим хришћанима из народа, Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице настоји да шири радост у Христу Господу какву су осећали Витлејемски пастири и жене мироносице. Радост доживљаја и умножавања хришћанске љубави кроз Свете Литургије, духовну литературу, разговоре и дела милосрђа, данас преко потребна многим ближњим. Сабирају се сваког 1. у месецу у парохијском дому Покровске цркве, разговарају, певају духовне песме, одржавају добре односе са члановима других братстава у епархији, организују поклоничка путовања, недавно су покренули и лист „Богомолитељ“ који се бесплатно дели народу, а посебну пажњу посвећују бризи о материјално угроженима. Добрих резултата иза њих је много и то их чини најбољим богомаљачким братством у Епархији ваљевској и једним од најбољих у Србији, речено је, поред осталог, на годишњој скупштини братства у парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице. Похвале и благослове оправдано одсутног Епископа ваљевског Г. Милутина пренео је архијерејски заменик, протонамесник Филип Јаковљевић. Похвале Владике Милутина су заслужене и подстрек су на још већу ревност члановима ПНХЗ – а да истрају на свом мисионарском путу. Господ вас је благословио да, после умировљеног проте Гроздана Симића, за духовника имате проту Милинка Јовића, који вас на најдостојанственији начин предводи и чини да је ПНХЗ у Ваљеву истински наследник старих богомољачких покрета о којима смо из уџбеника историје и записа Владике Николаја сазнавали, рекао је протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Ваш циљ и задатак је да сведочите Христа. Богомољачки покрети су некада у одређеним круговима наилазили на отпор. Владика Николај, штитећи их, говорио је:“Немојте се бацати каменом на богомољце, да не би тим каменом погодили Христа!“ Дакле, кроз даривање, које је у протеклој години било на високом нивоу, ви сте сведочили и проповедали Христа. У Руској Православној Цркви, када се даје сиромаху, каже се:“Дајем ти, Христа ради!“ Сигуран сам да ви то добро знате и волео бих да то знају и они које дарујете. Да је Христос посреди свега тога – истакао је протонамесник Филип Јаковљевић. О добрим делима чланова ПНХЗ –а писале су и новине. И то веома радује, имајући у виду да многи данашњи медији обилују неким „другачијим“ садржајима. „Не може се град сакрити, кад на гори стоји“, подсетио је архијерејски заменик на речи из Светог писма, којима се може објаснити да прича о подвигу ових благочестивих људи нађе пут до свих који су ради да је чују. Мисија богомољачког братства, као и мисија свештеника, незаменљива је, закључио је протонамесник Филип Јаковљевић, пожелевши члановима братства да истрају на свом путу у мисији Цркве и никад не забораве да су наследници покрета Светог Владике Николаја.

Након молитве за преминуле чланове братства, протојереј – ставрофор Милинко Јовић изразио је захвалност Епископу Милутину, архијерејском заменику, протонамеснику Филипу Јаковљевићу, архијерејском намеснику првом ваљевском, протонамеснику Дарку Ђурђевићу и братству Покровске цркве, на челу са старешином протојерејем – ставрофором Зораном Јаковљевићем, без чије подршке ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ ништа не би могла постићи. А у години за нама, постигла је заиста много. Уз редовне састанке и активности на пољу ширења хришћанске вере, нарочита пажња посвећена је помагању сиромашних породица, како би им се улепшали празнични дани, пружила утеха и охрабрење. Тако, навео је духовник ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“,прота Милико Јовић, у 2018. години, обезбеђено је 46 божићни печеница, 3600 комада јаја за васкршње празнике, 1462 комада одеће, 300 пари обуће, а пакети основних животних намирница (уље, брашно, шећер…) деле се сваког дана. Такође, ПНХЗ обезбедила је стипендије и једнократне помоћи у укупном износу од 258 хиљада динара за десет студената и 105 комплета ранчева и школског прибора за ученике из Ваљева и околних села. У сарадњи са Удружењем родитеља деце и омладине са сметњама у развоју „Загрљај“ омогућена су два поклоничка путовања за чланове овог удружења. Суграђанима без примања и онима са малим пензијама ПНХЗ свакодневно помаже при куповини лекова и плаћања режијских трошкова. У 2018. за своје активности братство је потрошило 1 285 000 динара из касе за милосрдне активности Покровске цркве и 653 000 динара, колико је приспело од добротвора, рекао је прота Милинко Јовић. Посебне заслуге за њихов милосрдни рад припадају парохијским свештеницима од којих добијају информације о угроженим парохијанима.

На данашњој годишњој скупштини ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“ указано је поверење досадашњем руководству. Духовник и председник ће и убудуће бити протојереј – ставрофор Милинко Јовић, потпредседник Влада Андрић, а благајник Миливоје Бошковић.

Архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, један је од оних који пружају велику подршку активностима братства. Осврнувши се на јеванђељску причу о вери жене Хананејке и милост коју јој Господ Христос указује, протонамесник Ђурђевић истакао је да служба братства и свих нас треба да буде базирана на исказивању милости једних према другима.

  • Ми живимо у свету који је по закону на папиру савршен. Али, као свештеник и као лаик, ако уђете у сваку кућу видећете да је далеко од сваког савршенства. Иако постоје болнице, много је болесних који леже кући и нема ко да им помогне. Постоје социјалне службе, држава је предвидела како неко ко нема примања може да преживи, али у животу је све другачије. Ми као хришћани, свештеници и верници, треба да показујемо љубав Божју. Она надилази сваки закон. Где год у друштву се појави „празан простор“ дужни смо да га својом љубављу и милосрђем испунимо… Старо хришћанско правило учи нас да је кључ од врата раја код неког ближњег. Не знамо ко је то и зато будимо добри и милостиви према сваком од ближњих. То је суштина хришћанског милосрђа, а по мом мишљењу, и план и програм Православне народне хришћанске заједнице – рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић, изразивши им благодарност на свему што су чинили и чине.

Умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Гроздан Симић годинама уназад духовно се старао о члановима братства и предводио њихове акције. И данас их је ту за њих, да понеку поуку упути и подржи у ономе што чине. Пожелевши им сваког добра од Господа, данас им је поручио да све што чине, чине из љубави, било коме… Да не праве никакве разлике, јер сви су деца Божја.

  • Имајте љубави према ближњем, а Господ ће имати према вама. Радујте се у Господу и молите Га за опроштај и просвећење ума да би ваш живот био добар вама и свима другима. Желим вам много успеха на пољу рада, жртве и љубави. Господ ће вам добра дела умножити – речи су оца Гроздана Симића, некадашњег духовника богомољачког братства, свештеника кога управо по лепим проповедима и бризи за верни народ памте генерације Ваљеваца.

Скупштина богомољачког братства завршена је трпезом љубави коју су приредили чланови.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=707]