Обреновац од срца за Храм Светог Нектарија Егинског

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић и архијерејски намесник посавски протонамесник Слободан Илић, са сарадницима, 2. фебруара 2019. године, били су гости Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина. У  Епархијском дому, Владика Милутин упутио им је срдачну добродошлицу, изразивши изузетну радост због сусрета са својом духовном децом из Посавине. Пријем је протекао је у пријатном разговору, који је још једном потврдио чврсте везе и одличну сарадњу обреновачке локалне самоуправе и Епархије ваљевске. То је, како је рекао Владика Милутин, веома важно јер и једни и други смо позвани да стварамо за добро народа Божјег.

У време поплава маја 2014., Обреновац је претрпео страховита разарања. Посредством хуманитарне акције, којој се одазвао велики број људи и институција широм света, Епархија ваљевска помогла је обнову неколико обреновачких установа и бројна домаћинства. С друге стране, Општина Обреновац у више наврата дала је свој допринос градњи и обнови храмова Епархије ваљевске, који се налазе на њеној територији. Руку помоћи овога пута, уз нарочито ангажовање свештеника Немање Павловића,  Општина Обреновац и привредници, од којих су неки и одборници локалног парламента, пружили су Храму Светог Нектарија Егинског, дарујући новчана средства за израду фрескописа.

Градња ове, најмлађе богомоље у Ваљеву, отпочела је 2015. године. Спасовдана прошле године, у њу је донет део моштију светитеља. Откако је подигнута она је место поклоњења бројних верника. Светом Нектарију се моле оболели од карцинома, а њих је нажалост у Ваљеву и Србији последњих година све више. Отуда је и проистекла идеја за подизањем храма посвећеног славном чудотворцу, рекао је приликом обраћања гостима у Храму Светог Нектарија старешина Храма Васкрсења Христовог, протојереј – ставрофор Драгомир Јовановић, под чијим будним оком су текли неимарски радови.

  • Сваког 1. и 15. у месецу служимо Свету тајну јелеосвећења. Имамо сведочења двају поклоника који су се исцелили од најтежих болести. Радујемо се и благодаримо свима који су помогли радове на храму. Хвала и вама који сте данас дошли да помогнете! Као што су наши краљеви градили и помагали и имена су им уписана у књигу Царства небеског, тако су и ваша данас. Добро нам дошли увек у овај лепи храм и у Ваљево – речи су проте Драгомира Јовановића.

Свештеник из Обреновца Немања Павловић, организатор данашњег сабрања, заблагодарио је Господу и Епископу Милутину на дивном дочеку и могућности да учествују у овом подухвату.

  • Многи људи, када би их питали у чему би најлепше било да учествују приликом градње једног храма, одговорили би да је то фрескопис. То је оно што је најлепше, јер ће иконе светих засијати. Вероватно нисмо сада ни свесни колико ће нам данашњи тренутак у нашим животима значити, колико ће значити нашим потомцима што смо се уградили у ову велику светињу – поручио је протонамесник Немања Павловић. Он је упутио велико благодарје председнику Општине Обреновац, Мирославу Чучковићу, који се увек одазива да помогне где год је потребно. Низ благодарја настављају имена угледног привредника, добротвора и одборника обреновачког парламента Бранислава Ковачевића, кога је Патријарх српски Г. Иринеј одликовао Орденом Светог Краља Милутина, затим одборника Дејана Петковића, привредника Илије Ђурђевића, Ратка Балабана и Ваљевца Зорана Миловановића, који је заједно са Обреновчанима данас био гост Епископа Милутина. Лепо је и важно, указао је отац Немања Павловић, то што су чланови породица добротвора активни у црквеном животу Обреновца. Супруге и снахе су чланице Кола српских сестара, а деца певају у хору.

Сви смо слушали много о Светом Владики Николају и Оцу Јустину. У новије време и о Светом Нектарију. И то је дар од Бога, осећање је председника Општине Обреновац Мирослава Чучковића, које је поделио у обраћању присутнима у Храму Светог Нектарија. За Епископа Милутина Чучковића веже искрено пријатељство и увек му је драго да се са њим сретне и са својим сарадницима подржи његово мисионарско деловање, као што је градња Храма Светог Нектарија.

  • Мени је јако драго што могу да разговарам с њим, слушам његове проповеди и савете… Морам да истакнем да сви људи који су задужбинари разних светиња, укључујући и овај храм  који нас је данас окупио, су прави наследници српског рода и његовог задужбинарства, од Жиче, Дечана и свих цркава и манастира широм Србије и света. Велика ми је обавеза да са својим Обреновчанима наставим ту традицију  и да са њима дођем овог лета на освећење  Храма Светог Нектарија –  речи су првог човека лепе посавске вароши.

Општина Обреновац сваке године опредељује одређена средства за помоћ светињама на подручју Епархије ваљевске. Приложници дају колико могу, бројке и нису важне. Важно је да се радови заврше до освећења, јер ће то бити велики дан за целу нашу државу, истакао је Мирослав Чучковић. Приликом проласка моштију Светог Нектарија кроз Обреновац, бројни верници су дошли да му се поклоне. Жеља свих учесника данашњег сусрета јесте да за њега чују и да му се моле не само они који су оболели, већ да се сви заједно молимо за здравље и спасење Светом Нектарију, закључио је Чучковић.

Гости из Обреновца поклонили су се и Храму Васкрсења Христовог, а потом су, у маниру добрих домаћина, старешина саборног храма прота Драгомир Јовановић и свештеник при Храму Светог Нектарија Александар Филиповић приредили трпезу љубави за госте из Посавине.

Ј. Ј.   

[supsystic-gallery id=706]