Епископ Милутин примио наставнике и ученике Ваљевске гимназије

Даривање у знак благодарја и светосавске љубави

Светосавском академијом на великој сцени Центра за културу увели су све нас, завичајце Светог Владике Николаја и Оца Јустина, у обележавање великог јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Цркве, који ће ове 2019. у молитви и стваралаштву сабрати сав српски род широм планете. Позоришни комад „Архиепископство твоје“ био је својеврсно путовање у древну Никеју и један од најважнијих тренутака у историји овог поднебља – даривање самосталности Српској Цркви и посвећење Светог Саве за њеног првог поглавара. Ваљевски гимназијалци снагом свог дара дочарали су га уверљиво, побудивши у свима нама понос како на славне претке, тако и на нараштаје који долазе. Неки од њих чланови су надалеко познатог Драмског студија Ваљевске гимназије, а некима је, попут сјајног Немање Шујдовића у улози Светог Саве,  управо овај комад био први корак на позоришним даскама.  Одабрала их је и са њима стварала наставница српског језика Анђелка Јеремић, у сарадњи са вероучитељем свештеником Невеном Лукићем. Драгоцену подршку пружио је и секретар Одбора за веронауку Епархије ваљевске, свештеник Далибор Чкојић, појаснивши однос Светог Саве и цара Теодора Ласкариса, уопште ондашње историјске околности. Свиме што су учинили, заједно са својим наставницима, а уз свесрдну подршку директора Предрага Јевтића, ученици Ваљевске гимназије показали су да су одабрали светосавски пут и да њиме сигурно својим талентима и трудом корачају, казао је у добродошлици овој дивној деци и наставницима Епископ ваљевски Г. Милутин, који је на празник Светог Атанасија Великог, 31/18. јануара 2019. године, приредио пријем за њих у Владичанском дому. Дарујући их Архипастирским граматама за „исказану љубав према Српској Православној Цркви и првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави и уложени труд у раду на Светосавској академији“, Епископ Милутин похвалио је све што чине у славу Бога, а за добро свих нас.

  • Ово је мало што ми чинимо. Дајемо вам ове грамате да их чувате за успомену и својој деци једнога дана причате како сте ишли путем Светог Саве, путем Христа Господа. Није лако ићи тим путем, борити се против искушења овог света, али лепо је и Богу угодно. Тим путем ишао је и наш Патријарх Павле, који је говорио:“Будимо људи!“ То је најважније, јер то нас води у вечност. Да ли ћемо бити лекари, професори и било шта друго по професији, пролазно је. Бити добар човек је оно што заувек остаје – рекао је Владика Милутин. У име свих наставника и ученика, директор Ваљевске гимназије, Предраг Јевтић, заблагодарио је Владики Милутину и уручио му поклоне.
  • Наша обавеза је да ученике мотивишемо и наградимо за успехе које постижу. Верујем да ће и ово данашње признање бити подстрек за неке будуће добре резултате. Ваљевска гимназија ће увек бити сарадник Епархији ваљевској и са љубављу ћемо заједнички мисионарити – речи су директора Предрага Јевтића.

Изненађење за Владику Милутина спремили су и ученици – урамљену заједничку фотографију са посветом „за благослове духа и мира, за братску љубав у Христу, на многаја љета“ , коју је уручио Вељко Ускоковић, истакнути рецитатор, коме је у представи „Архиепископство твоје“ припала улога Патријарха Манојла Сарантена. Будући да је међу представницима гимназије на пријему био и наставник музичке културе Марко Томић, срдачан сусрет употпуњен је песмама. Са учеником Бојаном Радовановићем, професор Томић отпевао је „Ко удара тако позно“, а потом сам неколико изворних песама. Уз жеље да се у радости ускоро поново сретну, гости и домаћин данашње дружење заокружили су фотографисањем за успомену.

Ј. Ј.

 

[supsystic-gallery id=’704′]