Владичанска Литургија у Храму Светог великомученика Георгија

Отворимо срце и угледајмо се на Светог Саву!

Прослављање Савиндана Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин отпочео је Светом Архијерејском Литургијом, којом је началствовао у Храму Светог великомученика Георгија, уз саслуживање овдашњег свештенства, појање хора и молитвено учешће бројних верника. Подсетивши у празничној беседи на историјску улогу принца Растка Немањића, потоњег Светог Саве, Владика Милутин указао је на то да морамо бити обазриви у томе како верујемо, да вера не почне да нам личи на сујеверје, које је било присутно код наших предака у времену пре примања Хришћанства. Бог нам је дао Светог Саву да нам буде учитељ, који ће нас повести путем који води у вечни живот. Данас прослављамо највећег Србина у историји и важно је да разумемо историју догађаја и историју личности. Знамо сви да је подизао цркве, болнице и школе. Али, отворимо срце Светог Саве како бисмо схватили ко је он и шта је то у њему што га је носило да уради све што је урадио. Јер, то не може обичан човек…

  • Кличе Свети Јустин Ћелијски:“То је божанска сила и енергија у Светом Сави!“ Кроз њу, преко ње и са њом је он чинио све што је чинио. Изнад свега, Свети Сава држао се Богочовека Исуса Христа. Он га је носио. Могао је да влада неким земљама, али није хтео… Свети Сава је сав живео Христом и горео за Христа. Ходао је бос по Светој Гори да своје тело преда подвизима. Отац Свети Симеон би му говорио да се обује, гледајући ране на његовим стопалима, а Свети Сава би казао:“Оче, нисам дошао овде да уживам, него да се подвизавам за Христа Бога.“Тако и сви ми треба да чинимо. Угледајмо се на Светог Саву и бринимо о својој души! Мање грешимо и, ако погрешимо, покајмо се, јер не знамо часа у ком ће доћи смрт нашег тела – рекао је Владика Милутин.

Поред труда да обезбедимо материјална добра, која су нам потребна за живот, увек би требало да се старамо за своју душу да би нас, када дође крај живота на земљи, као своје препознали Свети Сава и Господ Христос, закључио је ваљевски архијереј.

По завршетку Свете Литургије, Епископ Милутин преломио је славски колач. Полазници веронауке предшколског и школског узраста рецитовали су песмице о Светом Сави, а свештено братство Храма Светог Георгија даривало их је пакетићима, као и сву децу која су савинданско јутро молитвено провела у храму.

[supsystic-gallery id=674]