Савинданско славље у Храму Покрова Пресвете Богородице

На празник првог српског архиепископа и просветитеља и ове године најстарији ваљевски храм испунила је велика молитвена радост, дечја песма и даривање. Светом Литургијом началствовао је протојереј – ставрофор Тома Павловић, а сјајну празничну беседу произнео протонамесник Бранко Чолић. Посебно леп тренутак приликом богослужења представља казивање Символа вере директора Ваљевске гимназије Предрага Јевтића, чиме је симболично потврђена чврста веза Цркве и школе, која датира од светосавских времена. За малишане, који су певали и рецитовали у част Светог Саве, братство Покровске цркве обезбедило је пакетиће.

Данас славимо великог човека, угодника Божјег Светог Саву, веома значајног за српски народ. Било је и пре њега међу Србима исповедника и мученика за Христа, али он је био потребан да утврди веру у нашем народу. Утврдио је и веру и земљу. И наш идентитет, којим смо означени током нашег постојања,а то је да смо Христови и да смо православни, рекао је протонамесник Бранко Чолић.

  • Да није било Светог Саве, ко зна шта бисмо ми данас били. Да ли бисмо издржали налете који су стизали са Запада? Налете, који су стизали са Истока? Да ли бисмо издржали све што је стизало у последњих стотинак година да није било Светог Саве? Сигуран сам да не. Чули смо у јеванђељској причи о човеку који је прогледао телесно (јеванђеље о исцељењу слепог у Јерихону), а Свети Сава нама помаже да прогледамо духовно. Нема страшнијег слепила од духовног слепила, када не знамо ко нам је брат, ко нам је сестра, ко нам је отац и када не знамо чији смо ми. Свети Сава је много векова нама помагао да сазнамо и да се сетимо ко смо и шта смо. Да смо Христов народ – истакао је протонамесник Бранко Чолић.

Подсетивши на неке важне догађаје из житија Светог Саве, отац Бранко Чолић објаснио је да је Свети Сава ма у којој улози се нашао пре свега био Христов и кроз Христа је гледао сваког човека. Усуд је наш да сви велики људи умиру далеко од нас. Свети Сава умире у Бугарској, Владика Николај и Никола Тесла у Америци… Кад их изгубимо, схватимо колико су велики и колико нам значе. Свети Сава је, служећи Богу, служио свима. И данас се моли Богу за нас. Баш као и Свети Владика Николај. Светитељи су понос свих нас. Свети Сава  треба да нам буде бескрајно надахнуће, не зато што је био изузетан човек, већ зато што је био Христов, ишао за њим и у потпуности Му се предао, закључио је протонамесник Бранко Чолић.

По Литургији, пререзан је славски колач и освећено жито и вино. Најмлађи светосавци песмом и рециталима дали су свој печат прослави празника „најлепшег српског детета“.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=678]