Прослава Светог Саве у Ваљевској гимназији

Празник првог српског архиепископа и просветитеља у најстаријој образовној установи у Ваљеву и једној од најугледнијих школа у Србији, Ваљевској гимназији, и ове године прослављен је изузетно свечано. Преломљен је славски колач, а уметнички даровити ученици школе уприличили су приредбу тематски везану за лик и дело Светог Саве. Честитајући славу директору Предрагу Јевтићу и свима који уче и уче се у овом храму знања, архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, у празничној беседи указао је на улогу Светосавља, као истинског извора просвете, у нашим животима.

  • Светосавско образовање није оно образовање којим се пуне главе, а празне душе. Светосавље нам поручује да није знање само поседовање инормација. Светосавско образовање јесте просветљење целог човека. Гледајући у личност Светог Саве, постаје нам јасно да покајањем, узрастајући у врлини и љубави, човек постаје истински учитељ. Да би ширили и усвајали знање, морамо бити узорног живота, баш као Свети Сава. Светосавско образовање преноси се и речима и делима, усваја умом и душом. Свети Сава није свом народу само открио истину, већ га научио како да ту истину живи – део је светосавске поуке протонамесника Дарка Ђурђевића.

Образовање истинско је оно што се у нама дешава, мењање нашег карактера и наше природе. То је јако важно да знамо данас, када имамо знања о много чему, а мало поштовања за било шта, нагласио је протонамесник Ђурђевић. Светосавски модел образовања требало би да користи сваком ђаку, професору, свештенику… Позвани смо да будемо сарадници Божји у изградњи не неког бољег света, него бољег и племенитијег себе. То успевамо, ако имамо љубави која благотворно испуњава свако знање, закључио је отац Дарко Ђурђевић, уз жељу да Светосавље свима нама буде пут у будућности.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=679]