Епископ Милутин на Светосавској академији у Обреновцу

У недељу, 27. јануара 2019. године, у позоришној сали Спортско – културног центра Обреновац одржана је традиционалана Светосавска академија. Организатори и домаћини академије  били су Црквена општина Обреновац, Гимназија и ОШ „Посавски партизани“. На велику радост Обреновчана, академији је присуствовао Његово Преосвештенсво Епископ ваљевски Милутин са архимандритом манастира Јовања Михаилом (Биковићем). У препуној сали, уз госте из свих образовних установа Обреновца, челнике Градске опшине, свештенство посавског намесништва, деце и ученика, по благослову Епископа Милутина, светосавску беседу је произнео протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, некадашњи ваљевски парох и врсни беседник.

У врло надахнутој беседи, прота Љубисав Аџић је сабрао сву вредност подвига Светог Саве, као подвига бића целокупног српског народа, који је био светионик и узор у осам протеклих векова наше немирне и пуне искушења историје. Свети Сава и Светосавље су постали бит, душа и откуцај срца нашег народа, коју су га оваплотили у свом духу и животу. Његова личност и дело постали су образац нашег црквеног, светитељског и културолошког духа који нам је више него икада потребан данас, у наше време. Зато, прота Аџић позива у непрестано урањање у духовне дубине и узлет у висине христоликог Светосавља, као јединог пута препорода, просветљења и живота нашег народа и аманета за будуће нараштаје, који су светило у сваком искушењу историје, па и овом данашњем.

Светосавску академију је обогатио  рецитал и игроказ ученика, извођење духовних композиција Црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“ при Храму Силаска Светог Духа на апостоле. Завршетак академије употпунио је сплет игара обреновачког фолклорног ансамбла Центра за очување традиције и културе ТЕНТ.

[supsystic-gallery id=’686′]