Епископ Милутин на прослави Савиндана у ОШ „Десанка Максимовић“ и Пољопривредној школи

Прославу школске славе Светог Саве Епископ Милутин ове године увеличао је у Основној школи „Десанка Максимовић“ и Пољопривредној школи са домом ученика Ваљево.

У име колектива и ученика, добродошлицу духовном оцу верног народа Ваљевске епархије у „седмој“ школи пожелео је вероучитељ ђакон Мија Бојиновић. Данас славимо великог светитеља и највећег Србина, за кога је Свети Владика Николај говорио да је „највеће и најлепше српско дете“, који је, вођен љубављу према Богу и књизи, отишао на Свету Гору како би се још више научио и српски род обожио, рекао је ђакон Бојиновић.

  • Свети Сава треба да буде нама пример због образовања, јер се образовање не односи само на учење, већ на образ – поштење и све врлине које чине човека, а пре свега на повратак у подобије Божје, чистоту коју је човек имао приликом стварања – поручио је ђакон Мија Бојиновић, дугогодишњи вероучитељ у ОШ „Десанка Максимовић“, који са ученицима кроз разне креативне и милосрдне активности обрађује теме из хришћанске науке и живота.

Заједно са ученицима, Епископ Милутин преломио је славски колач, након чега је уследила светосавска приредба.

Слово о Светом Сави казивала је ученица седмог разреда Анђела Миловановић. Наступили су и рецитатори, а школски хор, под управом наставнице Миљане Ранђеловић, певао је Светосавску химну и друге песме посвећене Светом Сави. Овогодишња домаћица славе била је наставница немачког језика Миланка Марковић, а колач за наредну годину преузела је наставница разредне наставе Биљана Прерадовић.

Срдачан дочек Епископу Милутину, свештеницима и бројним гостима, међу којима су били и представници локалне самоуправе и Војске Србије, приредио је колектив Пољопривредне школе са домом ученика, на челу са директором Миланом Гајићем. У наставничкој канцеларији Владика Милутин пререзао је славски колач, а по његовом благослову празнично слово произнео је вероучитељ ове школе Сава Јаковљевић. Заблагодаривши Господу што нас је сабрао да заједнички прославимо највећег наставника српског народа, који му је донео пут живота у вечној истини, љубави, правди и радости,вероучитељ Сава Јаковљевић честитао је директору, наставницима и ученицима ове надалеко познате и угледне школе.

  • Знамо шта је за нас Свети Сава, а знамо и одакле је он црпео сву своју снагу – из Господа Исуса Христа, Сина Божјег. Сав свој живот и љубав Му је посветио. Све оно најбоље у српском народу сабрано је у ових осам векова трајања самосталне Српске Цркве. Свети Сава је наш највећи узор како треба живети. Кад решавамо нека животна питања, увек се можемо обратити Господу Христу. Онда ћемо све наше животне патње превазићи– рекао је вероучитељ Пољопривредне школе Сава Јаковљевић. Он је захвалио Владики Милутину што је дошао да са њима подели овај свечани тренутак и пожелео да им у радости долази још много година.

У оквиру прославе Савиндана, ученици Пољопривредне школе приредили су културно – уметнички програм у свечаној сали школе. Прослава је завршена свечаним ручком у трпезарији дома ученика.

 

[supsystic-gallery id=675]