Епископ Милутин на Светосавској академији у Центру за културу

Свети Сава нам је дао Цркву, државу и саборност. Дао нам је Светосавље, дао нам је себе и наду у будућност. Духовна буктиња коју је он упалио још увек гори, а број његове духовне деце сваког дана се увећава. Свети Сава је духовни вођа своје нације за сва времена, поруке су Светосавске академије, која је, уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина, приређена на великој сцени ваљевског Центра за културу.

Део из живота првог српског архиепископа и ове године дочарали су чланови Драмског студија Ваљевске гимназије. Под називом „Архиепископство твоје“ представа доноси сусрет и преговоре Светог Саве са цариградским Патријархом Манојлом Сарантеном и царем Теодором Ласкарисом, из којих проистиче самосталност Српске Цркве и посвећење Светог Саве за њеног првог поглавара.

Сваки народ има свој глас и песму по којој се познаје, од давнина важи. У славу Божју и част Светог Саве певали су Црквени хор „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић, Дечји хор „Абрашевић“ и Група „Нектарија“, чија ауторска композиција „Да Саве није“ доноси мало житије светитеља и слави сва добра која је донео свом народу. Услед временских услова, протојереј – ставрофор др Радомир Поповић, професор београдског Богословског факултета, није могао да стигне до Ваљева и произнесе празничну беседу. Светосавској академији присуствовао је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Милутин, бројно свештенство и грађани Ваљева.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=672]

Фото: Д. Крунић

[supsystic-gallery id=’673′]