Традиционална Савинданска академија у КПЗ Ваљево

Уздарје „Од злата беседа“ свештенику Дејану Трипковићу

У част долазећег празника посвећеног првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави, у Казнено – поправном заводу Ваљево и ове године приређена је Светосавска академија. На сцени Дома културе установе певали су, глумили и свирали Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић, Група „Нектарија“ коју чине свештеник Никола и супруга му Дајана Петровић, чланови радионице „Светосавци“ Василије Трипковић, Павле Полић, Василије Мандић и Константин и Василије Петровић, као и чланови музичке секције КПЗ Ваљево. Угледно признање Уздарје „Од злата беседа“, које седамнаесту годину заредом додељује ова установа, лета Господњег 2019. припало је њеном духовнику, свештенику Дејану Трипковићу. У име колектива, Уздарје је свечано уручила в. д. директора Светлана Веселиновић.

Милост и љубав Божја веће су од сваког греха, подсетио је на поуку Светог Јована Златоустог свештеник Дејан Трипковић. Поуку, коју би управо штићеницима Завода требало усадити. Јер, ма шта да су пред законом и Богом сагрешили, могуће је да се покајањем промене и започну нови живот по изласку на слободу. Откако је 2013. године, благословом Епископа ваљевског Г. Милутина, постављен за духовника ове установе, свештеник Дејан Трипковић служио је бројне Свете Литургије у овдашњој капели посвећеној Светом Сави, исповедао, причешћивао и крштавао. Организовао је сјајне трибине, на којима су о разним темама говорили угледни духовници и ствараоци из различитих области, и свеколико допринео развоју културе у КПЗ. О свом плодотворном мисионарском раду скромно каже да вера увек даје смисао живота. Овде су млади људи оптерећени кривицом и наша мисија је да им укажемо да је кривица добра само ако води покајању.

  • Најважније је да се млади људи, кад одавде изађу, поново укључе у друштво. На нама је да служимо Литургију овде у овој цркви. Сви ми у својим животима имамо успоне и падове. Граница између добра и зла је мала и, не дај Боже, свако може да пређе танку линију. Али, и кад се то догоди, није крај. И то је важно да знају, да нема само зида, већ и новог живота иза тог зида. За све проблеме постоји решење. Захвалио бих управи која ми је доделила ову награду. Али, ја је не доживљавам само као своју, већ свих богослова и свештеника који су долазили овде на Литургију, који са мном служе, певају за певницом и на разне начине учествују у духовном животу – рекао је отац Дејан Трипковић.

Подсећања ради, први лауреат Уздарја 2002. године, када је и установљено, био је тадашњи игуман манастира Каона, данас Епископ ваљевски Г. Милутин. У међувремену, добили су је књижевник Радован Бели Марковић, глумац Миленко Павлов, новинар истраживач Влада Арсић, Шах клуб „Владика Николај“, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ и други угледни ствараоци. Савинданска академија прилика је да се награде и осуђеници који су се у години за нама посебно истакли у различитим активностима. Ове године, њих петорица проглашена су најбољим радницима, док је најбољи спортиста М. Ц. (26) из Београда. Награда се састоји од новчаног дела (2000 дин.), књиге и дипломе.

Пре доласка у КПЗ Ваљево А. М. (26) из Лесковца бавио се пвц столаријом. Завод му је омогућио да то ради и за време служења казне. Чини то веома марљиво, са надом да ће наставити по изласку на слободу да прави врата, алуминијумске отворе и друге столарске рукотворине.

  • Гледам да из свега овог извучем најбоље, да кад изађем имам неки напредак у животу. Знам да сам погрешио, дошао сам овде да то решим. Кад изађем напоље, желим да наставим где сам стао и године које сам овде изгубио „вратим“ у бољем светлу. Награда ме јако изненадила. Велика је част да међу 300 осуђеника добијем награду за радника године. Надам се да ћу бити још бољи. И раније сам добијао награде, и овде и пре доласка овде. Бавио сам се спортом и био сам у репрезентацији… Породица је одушевљена – поделио је своје утиске А. М. Столаријом се бави и М. Ц.(26) из Београда, овогодишњи најбољи спортиста.
  • Бавио сам се фудбалом девет година. Овде сам у свим спортовима остварио понеки добар резултат и добио диплому. Друго место у стоном тенису, треће у одбојци, два пута прво у кошарци и три пута прво у фудбалу. Моји саиграчи су одлични, други су спрам нас мало слабији (смех). Овде се праве екипе за турнире, седам – осам најбољих… Имамо доста секција током лета и много нам помаже да будемо активни, будући да смо затворени – каже М. Ц. ,најбољи овогодишњи спортиста.

Светосавска академија и награђивање најбољих осуђеника имају скоро дводеценијску традицију, каже начелница Службе за третман Наташа Стевановић. Награђивање значи сваком човеку, како ван ових зидина, тако и унутар њих. То осуђенике мотивише да на слободи корачају без кривичних дела.

  • Важно је представити шта све човек може да постигне. Ми се не разликујемо много по томе од других установа, иако је Завод затворен систем. Завод је све ове године присутан у граду признањем, које такође дајемо скоро две деценије, онима који су нам помогли да побољшамо услове рада са осуђеницима – каже Наташа Стевановић, начелница Службе за третман у КПЗ Ваљево.

Свечаној академији присуствовали су представници правосудних органа, локалне самоуправе, сарадници и пријатељи КПЗ Ваљево. Славље је завршено свечаном трпезом у Омни центру.

Ј. Ј. 

[supsystic-gallery id=688]