Богојављење у Храму Покрова Пресвете Богородице

 Очистимо срца да би се Господ у њих уселио

Проповед и позив на покајање, које је на реци Јордану упућивао Свети Јован Претеча, припрема су за долазак Спаситеља света. Тај позив чули су народи Јерусалима и целе Палестине и долазили на крштење. Једног дана, и сам Христос долази, Свети Јован Га крштава, јавља се Господ у виду речи и Дух Свети у обличју голуба. Јавила се Света Тројица и од тог дана почиње спасоносна мисија Господа нашег Исуса Христа, део је богојављенске проповеди протојереја – ставрофора Драгана Алексића на Светој Литургији у Храму Покрова Пресвете Богородице, коју је служило овдашње свештено братство уз појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригентом Милицом Степановић – Бабамилкић.

  • Речи Светог Јована Крститеља односе се на све народе, јер Христос је дошао сваког човека да избави и искупи. Од тада, браћо и сестре, и ми се крштавамо водом и Духом Светим и постајемо чланови Свете Цркве… Зато је ово велики празник. Свети Јован Крститељ удостојио се да позна Бога својим животом. Живео је скромно у пустињи и био човек чистога срца, а Свето писмо каже да ће „они чистог срца Бога видети“. Зато и ми имамо задатак да своје срце очистимо да бисмо Бога видели – беседио је прота Драган Алексић.

После Светог Јована Крститеља, видели су Бога многи свети људи. Свети Владика Николај Га је видео у логору у Дахауу. Удостојио се, јер је припремио своје срце да се у њега усели Бог. Сваке године о Богојављењу дешава се чудо, када освећујемо воду, коју носимо својим кућама да се њоме кропимо себе и куће своје, истакао је прота Алексић, честитајући празник верном народу у најстаријем градском храму.

Након Свете Литургије, уследила је литија до мермерног моста на Колубари. Чином освећења началствовао је архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина, протонамесник Филип Јаковљевић, а потом је, према лепом старом

[supsystic-gallery id=’666′]