Јубиларни Часни Богојављенски Крст Милици Перинчић

  • Празник јављања Свете Тројице, када је у водама реке Јордана Свети Јован Крститељ крстио Господа Исуса Христа, са неба зачуо глас Бога Оца, а Дух Свети на раме Сина Божјег слетео, у народу познат по имену Богојављење, и ове године молитвено и у знаку живописних српских обичаја прослављен је у Епархији ваљевској. Служене су Свете Литургије у свим храмовима, освећена и у домове ношена богојављенска водица, пливало за Часни Крст, куваним вином наздрављало, певало и радовало. У Ваљеву, на Берковој брани реке Градац, омиљеном купалишту Ваљеваца, одржана је јубиларна десета духовно – културна манифестација „Пливање за Часни Богојављенски Крст“ у којој је учествовало четрдесетак такмичара. Знамење је ове године припало лепој и храброј Милици Перинчић, медицинској сестри из Ваљева –

„Бог се јави, ваистину се јави!“, радосни је хришћански поздрав који је данашњег дана уз осмехе и загрљаје одзвањао у храмовима широм Православне васељене. У својим „Омилијама“, Свети Владика Николај објашњава да је Господ тај који птицама даје глас и оне тако лепо певају. Цвећу мирис, а човеку ум да размишља и снагу да чини добра дела. Господ све то даје човеку и природи и крије се иза свега тога Својом смиреношћу, дајући пример свима нама да не стављамо испред себе своје дарове и дела, већ да их као Божји дар пустимо испред нас и ходимо за њима, беседио је на Светој Литургији у Храму Васкрсења Христовог  свештеник Игор Илић. Данашњи празник показује нам да је Господ Христос дошао када је био најпотребнији и Својом смиреношћу и послушношћу ходио са народом из Галилеје. Ходио је послушношћу Оцу Своме, када се родио у телу човека, крстио се и на крст кренуо. Јагње Божје, како је говорио Свети Јован Претеча и Крститељ Господњи, које је узело све грехе света. Смирен и послушан, Господ Христос дошао је да прими Свету тајну крштења као и сви људи.

  • И Свети Јован би послушан и крсти Господа, Онога Који је чистији од сваке воде. Безгрешног спусти у воду, Бог Отац се јави и Дух Свети у виду голуба спусти се на Њега… Ето јављања Свете Тројице, централног догађаја у Хришћанству! Крштењем, умирући за овај свет, рађамо се и живимо за Христа. Крштењем, остављајући „старог човека“ и грехе своје, рађамо се за живот вечни. Томе нас учи данашњи празник, браћо и сестре. Ето примера како треба да живимо и да се свагда сећамо овог светлог празника у историји човечанства – истакао је отац Игор Илић.

 По Светој Литургији, на платоу испред саборног храма освећена је богојављенска водица, а потом се литијски дошло до Беркове бране на реци Градац, где је приређено јубиларна десета духовно – културна манифестација „Пливање за Часни Крст“. Подршку организаторима и ове године пружила је Војска Србије. Након освећења воде, Ваљевац Славко Голубовић пустио је беле голубове у знак мира, слободе и љубави. Архијерејски заменик Епископа ваљевског Г. Милутина протонамесник Филип Јаковљевић спустио је ледени крст, а уз звуке „Марша на Дрину“, четрдесетак витезова и дама запливало је ка њему. Пливало се 33 метра, симболично у знак сећања на године земаљског живота Господа Христа. Јубиларно знамење ове године припало је Милици Перинчић, медицинској сестри из Ваљева.

  • Одлучила сам да ове године пливам у част крста и у име Бога. Осећам се прелепо, сутра славим… Бог се јави – са осмехом је поделила радост Милица Перинчић, тридесеттрогодишња медицинска сестра из Ваљева, запослена у служби анестезије и реанимације.

На брани реке Градац вијориле су се српска, руска и грчка застава, што је на јако леп начин симболизовало јединство и братску љубав међу православним народима. Такође,  на мосту је био истакнут траспарент са ликом и именом Дамјана Драгојловића, истакнутог ваљевског спортисте, некадашњег учесника богојављенске трке, који је трагично настрадао пре две године.

[supsystic-gallery id=’667′]