Богојављење у Архијерејском намесништву колубарском

Празник крштења Господа Исуса Христа је и ове године молитвено прослављен у свим храмовима колубарског намесништва. Након Свете Литургије у Мионици, коју је служио архијерејски намесник протојереј – ставрофор Саша Тимотић, обављено је велико освећење воде, коју је верни народ у току целог дана точио и носио својим домовима. Како у вароши, тако и у свим сеоским храмовима.
Традиционално, у Бањи Брујци и селу Санковићу надомак Мионице, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, а у организацији Црквене општине Мионица и Црквене општине Врујци и уз помоћ Општине Мионица, организовано је пливање за Часни Крст. У Цркви Свете великомученице Марине у Врујцима Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Ненад Андрић, бивши парох врујачки, уз саслужење садашњег пароха јереја Владимира Терзића. Након Свете Литургије кренула је литија  ка врујачким базенима.
Свештеници су уз певање Богојављенског тропара благословили све вернике, који су се пријавили за пливање.На поздрав свештеника „Бог се јави“ кренули су да пливају. Ове године је у Врујцима било тридесетак учесника.
Прво место припало је Славку Памучини, друго место Ђорђу Раковићу и треће место Ђорђу Дамјановићу.
Будући да у намесништву колубарском свештенство има изузетну сарадњу са световним властима, и ове године  општина је помогла у организацији прославе Богојављења.
Прву награду уручио је председник Општине Мионица Бобан Јанковић. Другу награду је уручила Љиљана Обрадовић, власница хотела у Врујцима, док је трећу награду уручио Василиос Провелегиос преставник грчког народа у Србији и преседник Грчке народне странке.Овом приликом он је захвалио српском народу на гостопримству и рекао да се исти овакав обичај негује у Грчкој у летњем периоду.За сав присутни народ обезбеђено је послужење. Пливање за Богојављенски Крст организовано је и у селу Санковић, на базенима у Лепеници. Учествовало је више од двадесет пливача.
Прво место освојио је Милош Јовић из Кадине Луке, друго Горан Стефановић из Мионице, а треће место Маша Цветковић из Ваљева. Новчане награде  је уручио председник Општине Мионица Бобан Јанковић, а иконе и сребрњаке архијерејски намесник протојереј-ставрофор Саша Тимотић.
                 вероучитељ Мирослав Јокић
[supsystic-gallery id=669]