Радости Бадње вечери уз архијереја у саборном храму

Иако веома простран, Храм Васкрсења Христовог био је једва довољно велик да ове године прими све Ваљевце на вечерњој служби Бадњег дана. Освећење бадњака обавио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, упутивши дивне поуке о смислу и значају празника у коме славимо тренутак у ком је „Бог постао човек да би човек постао Бог по благодати“ и зато хришћани увек треба да буду радосни. Божић је једна од највећих тајни, нашем уму недокучивих, којима се у дубокој побожности треба поклонити. Од Рођења Христовог ми рачунамо године, јер када Бог постаје човек, човек постаје радост на земљи. Потом долази распеће и свеславно Васкрсење Христово и човек је спасен од највеће авети – смрти, беседио је Епископ Милутин, благосиљајући своју духовну децу.

  • Нека нам Бог да љубави! Ово је празник љубави, празник добре воље међу људима. Бог – Света Тројица, Отац, Син и Свети Дух, царују у небеском свету. То је неизрецива слава, неизрецива светлост. Блистају херувими и серафими, а Господ блиста неизрецивом љубављу којом загрева цео небески свет… Бог је љубав. Да ли човек који мрзи некога може приступити Царству Божјем, кад се пресели из овог света? Не може! Зато што је Бог блистава љубав и воли и грешнике и праведнике. Грешнике пржи љубављу, а праведници живе као наш Свети Владика Николај гледа лице Божје, гледа херувимске и серафимске силе – рекао је Владика Милутин.

Веселимо се што смо православни хришћани, што се радујемо сваком човеку, јер сваки човек је икона Божја, ма које вере био и како се звао. Молимо Господа да васпостави мир у целом свету, јер данас је дан велике радости, закључио је духовни отац овдашњег верног народа.

По завршетку поповеди, верници и свештенство, предвођени Епископом Милутином, упутили су се на плато храма, где је наложен бадњак и приређен величанствени ватромет. Посебно леп призор била је дечја игра на слами и у импровизованој Витлејемској пећини, који је на најлепши начин посведочио пријемчивост дечјих срца за символику и радост празника.

[supsystic-gallery id=660]