Налагање бадњака по други пут у Горњем Црниљеву

Ове године, други пут заредом, у храму посвећеном Светом великомученику Георгију (Ђурђиц) у Горњем Црниљеву вршено је освећење и паљење бадњака, у присуству бројних верника, њих осамдесетак. Ни хладно време, нити снег који је у више наврата падао, није те Бадње вечери могао да  наруши топлу предбожићну атмосферу.

 Доласком свештеника Чедомира Ђурића у парохију миличинску којој храм у Горњем Црниљеву припада,  оживео је обред налагања бадњака. Обраћајући се својим парохијанима, отац Чедомир Ђурић је истакао значај Божића као празника мира, у коме поздрав Мир Божији заиста треба да значи предавање мира од једног човека  другом. Но, нагласио је свештеник Ђурић, да би се мир могао пренети, и сам човек који изговара мирбожење, мора се старати да мир има у себи, благодаћу Господа Исуса Христа. Присутном народу мештанин Тома Ивановић је прочитао своју песму “Бадњак“.

Након налагања Бадњака уследило је посно послужење уз кувано вино и ракију. Полако нам се чини да ће овај обред у лепом подгорском селу, постати традиција.

Жељко Богосављевић, вероучитељ

 

 

 „Бадњак“

Јутарњи петлова пој

Упали петролејку.

Поскочи реза,

А собом се просу,

Одсјај зимске месечине.

У завејану ноћ бадњег дана

Отац зарони опанке,

Увуче главу у шајкачу

И крете пут церика.

Секира на једном,

Ја на рамену другом.

Откривам стазу

И пуним џепове

Помрачином.

Ритуалом дедова

Отац измоли опроштај,

Опанцима разгрну снег,

Прекрсти се и замахну.

Дрво болно јекну,

А у руке ми као амајлија

Паде први ивер.

Док секира надјачава дрво,

Задивљено гледам:

То мој отац сече бадњак.

                        Тома Ивановић