Бадњи дан у Покровској цркви

Бадњег дана у Храму Покрова Пресвете Богородице служена је Света Литургија, у којој је учествовао и Свету тајну причешћа примио велики број верника. Баш како нас наша Света Црква позива у данима претпразништва, да постом и молитвом очишћени дарове Духа Светог примимо и дочекамо радостан дан Рођења витлејемског Богомладенца. Света Црква позива све верујуће синове и кћери да се мислима својим пренесу у Витлејем, дођу у пастирску пећину, поклоне се и, попут мудраца са истока, донесу дарове Богомладенцу, казао је у празничном слову протојереј – ставрофор Драгиша Петровић.

  • Знамо да су мудраци принели Христу злато, тамјан и измирну. Ми Му сада као поклон дајемо уместо злата делотворну веру своју,уместо тамјана искрену љубав своју, а уместо измирне добра дела наша. Рађа се Цар над царевима, али не у раскошној палати, већ у скромној пастирској пећини.Рађа се Извор љубави из љубави према грешном роду људском да га ослободи греха. Рађа се извор вечне радости, да људима дарује вечну радост у Царству небеском – беседио је прота Драгиша Петровић.

У сусрет празнику Рођења Христовог, Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“, која мисионари при најстаријем градском храму, даривала је печеницама педесетак породица у Ваљеву. Вечерњи сати, традиционално, протекли су у знаку дечје приредбе и ватромета, коме су се најмлађи посебно обрадовали.

[supsystic-gallery id=658]