Епископ Милутин служио на Материце у саборном храму

„Мајка је биће најсличније Богу“, један је од најпознатијих бисера мудрости Светог Владике Николаја. Поука, чију снагу осећамо у сваком тренутку живота на земљи проведеног крај наших мајки или у сећању на њих. Три недеље уочи Божића наша Света Црква посветила је деци, мајкама и очевима. Ови празници представљају везивање, обједињавање и сећање.  Српски народ је на узвишен и мудар начин све то преточио у богослужбени канон, у литургијски обичај. На данашњи дан се везују мајке и то није само обичај за увесељавање, већ тај чин са собом носи духовно значење – са мајкама се везујемо љубављу, једна је од порука изузетно емотивно снажне проповеди архијерејског заменика, протонамесника Филипа Јаковљевића, изговорене у Храму Васкрсења Христовог на Светој Литургији, којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин.

Као што је Господ Христос у сваком човеку препознавао оно што је добро, а ради искупљења греха страдао на крсту, тако је и мајка спремна, испуњена савршеном љубављу, да се за своје дете жртвује.

  • Љубав мајке је она љубав која не тражи своје. Она узвишена и велика божанска љубав. Зато је данас празник везивања и сећања на све мајке богоугоднице које су учиниле да Свети Василије, Свети Николај Мирликијски и Свети Јован Златоусти постану стубови Цркве. Питање је да ли би Растко постао Свети Сава, да за мајку није имао Свету Анастасију и многи из свете царске лозе Немањића, који су достигли савршенство у светости захваљујући својим мајкама. Помолимо се данас свим светим мајкама и за све мајке на земљи које су нас одгајиле, које су пробделе ноћи, подижући нас да постанемо људи. Сетимо се свих упокојених мајки и помолимо за њихове душе, напунимо се благодати на Светој Литургији да би у љубави и радости дочекали најрадоснији празник Рођења Богомладенца Господа Исуса Христа – речи су о. Филипа Јаковљевића, које су до суза дирнуле учеснике литургијског сабрања.

Материнство је дар од Бога, велики подвиг и велика радост. То нам је показала Пресвета Богородица, рекао је Владика Милутин, благосиљајући верни народ на крају богослужења. Има мајки телесних и мајки духовних. Не зна се шта је од то двоје лепше, а најбоље је бити и једно и друго – донети дете на свет и бити му духовни учитељ и водити га путем Божјим. Да њиме ходи како је ходио Свети Сава.

  • Благо мајци Светог Саве и свим мајкама српским које су училе децу да буду честити, да буду јунаци и светитељи – да буду добри људи. Данас је најтеже бити добар човек. По речима Патријарха Павла, будимо људи! Када то јесмо, све друго је лакше и све друго ћемо бити како то Бог захтева. Драге мајке, честитам вам ваш празник, честитам деци, чијем се рађању радујемо – рекао је Владика Милутин. Он је упутио поуку мајкама да данас дарују своју децу слаткишима и сличним даровима којима се она радују, али да их обавезно загрле и пољубе, јер се љубав тиме показује увек, без обзира на то да ли има или нема поклона.

Као и ранијих година, празник Материце чланице Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ при саборном храму обележиле су даривањем малишана, али и оних старијих, слаткишима, воћем и пецивом које су њихове вредне руке за ову прилику припремиле.

Ј. Ј.