Манастир Докмир добио нови асфалтирани прилаз

Средњовековни манастир Ваведења Пресвете Богородице у Докмиру, благословом, старањем и трудом Епископа ваљевског Господина Милутина, из дана у дан све јасније добија обрисе баште Мајке Божије.

Ова светиња пример је молитвене смирености и скромности вредних монахиња, предвођених игуманијом мати Јустином. Подстакнута оваквим примером, вољом Божјом,  Општина Уб је у децембру 2018. године Господње изградила  нови прилазни асфалтни пут са припадајућом инфраструктуром. Радове је извело Предузеће за путеве из Ваљева.

Данас, 29. децембра 2018. године, завршне радове на овом богоугодном делу обишли су председник Општине Уб Г. Дарко Глишић са сарадницима и архијерејски заменик Епископа ваљевског протонамесник Филип Јаковљевић, са архијерејским намесником тамнавским протојерејем Станишом Ђокићем и месним парохом, протонамесником Тихомиром Пановићем. Поздравивши присутне у име Епископа Милутина и докмирске обитељи, архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић истакао је да је манастир Докмир, духовни бисер Тамнаве, имао вишедеценијски проблем са приступним путем. Због тога се данашњи догађај са нарочитом радошћу уписује у летопис светиње.

– Данас смо се окупили овде у манастирској обитељи и видимо шта се све урадило. Овакви тренуци подсећају нас на речи Светог Владике Николаја: „Ако си прави Србин, мораш бити задужбинар. Помисли шта си до сада учинио за своју душу и пожури да учиниш што је више могуће, јер је душа најбитнија. Ако не можеш да саградиш цркву, можеш подићи чесму, или посади дрво покрај пута, нахрани гладнога, напој жеднога… Сто је начина да постанеш задужбинар, ти изабери који хоћеш и који можеш…“. Тако вам ја благодарим што сте изабрали један од начина да постанете задужбинар и тако се уградили у вечност, уградили у летопис овога манастира. У духовној радости ишчекивања једног од најрадоснијих хришћанских празника, Рођења Богомладенца Исуса Христа, поздрављам Вас, желим Вам пуно успеха у наступајућој години, како Вама тако Вашим сарадницима и институцији коју представљате. Да будете, као и до сада, на корист Цркве, отаџбине и нашег српског народа – речи су архијерејског заменика протонамесника Филипа Јаковљевића.

Председник Општине Уб Г. Дарко Глишић захвалио је на указаној части и гостопримству архијерејском заменику, свештенству и сестринству манастира, рекавши да осећа моралну, људску и хришћанску дужност да Општина Уб настави и у већој мери да помаже у сваком смислу наше цркве и манастире у Тамнави и Епархији ваљевској.

  • Ми смо сви привржени својој вери. Људи који немају своју веру, не могу наћи свој пут. Веома нам је драго што можемо да нађемо простора и начина да црквена здања помогнемо. Сигуран сам да ћемо у наредном периоду то подићи на виши ниво. Осим овог, у селу Памбуковица постоји још један манастир. И тамо смо урадили инфраструктуру. Надам се да ћемо у наредном периоду имати могућности да урадимо и паркинг, као и да овде у Докмиру изведемо још неке радове који су планирани.

Председник Општине Уб Дарко Глишић упутио је поздраве Владики Милутину, изразивши задовољство што је сарадња Општине Уб и Епархије ваљевске на највишем нивоу. Такође, први човек Уба честитао је предстојеће божићне празнике ваљевском Aрхијереју и свима који славе и пожелео да се у здрављу и весељу срећу у данима који долазе.

 

                                                                                         протојереј Станиша Ђокић,

архијерејски намесник тамнавски