Свети Спиридон Тримитуски – слава храма у Горњем Лајковцу

Када славимо свете Божје људе, важно је да се подсетимо да су то људи који су испунили законе Божје и удостојили се светитељског ореола. Неки од њих били су владари, неки племићи, војници, лекари, а неки, попут Светог Спиридона, простодушни сељаци. Угледајући се на њих, требало би да се запитамо шта је наша жртва и како свој подвиг да остварујемо, беседио је протојереј – ставрофор Милинко Јовић на Светој Литургији у част храмовне славе Храма Светог Спиридона Тримитуског у Горњем Лајковцу.

  • Господ је све њих на различите начине на службу призивао. Да стану пред свој народ попут Светог Саве и свих Немањића, да служе према својим професијама као што су многи чинили кроз векове. За нас је важно да знамо да је Света Литургија центар хришћанског живота, да љубимо своје ближње и чинимо дела у славу Божју – поручио је верном народу прота Милинко Јовић.

Ове године обнова Храма Светог Спиридона у лепом колубарском селу у потпуности је завршена, након две деценије откако је претрпео велика оштећења у земљотресу. То је огромна радост за овдашњи верни народ и пароха Горана Петровића.

Након Свете Литургије, којом је началствовао умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Гроздан Симић, уприличена је литија око храма и пререзан славски колач. Сабрање је завршено здравицом и свечаном трпезом.

Ј. Ј.