„Лепота која је спасила свет“ – трибина о хероинама Великог рата у Ваљевској гимназији

Серијал манифестација у част облежавања Стогодишњице од завршетка Велика рата заокружен је трибином о ратницама српских пукова у Ваљевској гимназији. Симболично названо „Лепота која је спасила свет“, ово сабрање било је својеврстан омаж Милунки Савић, Наталији Бјелајац, Софији Јовановић, Василији Вукотић, Милици Миљанов и свим оним у рату храбрим борцима за слободу, а у миру скромним, племенитим и милосрдним сестрама и мајкама. Женама, чија је лепота спасила тадашњи свет. Лепота бића у најширем смислу, јер свака од њих била је украшена свим оним врлинама којима нас учи Свето јеванђеље. Већина их је у рат отишла једва пунолетна, заменивши топлину породичног дома и девојачке снове за суровост фронта и сан о слободи од туђинског јарма. Неке задојене причама о херојствима предака, неке јер мушких глава  за армију стасалих или никаквих у дому није било…  Словенка Антонија Јаворник била је задивљена слободарским духом српског народа и следећи пример свог стрица, поручника Мартина Јаворника, приступила редовима српске војске, променивши претходно име у Наталија Бјелајац, како би заштитила породицу у Марибору од евентуалне аустроугарске одмазде. На фронту су биле раме уз раме са мушкарцима тамо где су борбе биле најкрвавије, неустрашиве и веште са оружјем. Рањаване, али у војевању истрајне. За храброст вишеструко одликоване како од своје, тако и земаља савезница. Како је записао француски новинар Анри Барби, „није у то време било француског официра који не би радо, у знак најдубљег поштовања, положио мач пред ноге ових јунакиња, јер оне су својом храброшћу задивиле свет.“ Наравно, ту храброст и снагу, поред жена ратница, имале су све српске жене које су саме чувале породична огњишта и одгајале нове нараштаје јунака, као и бројне лекарке и болничарке из Србије и целог света које су жртвовале своје животе спасавајући рањене са свих зараћених страна.

Дугујемо им свима сећање и благодарје. Да успомена на њихов лик и дело никад не избледи и да се управо по узору на њих васпитавају долазеће генерације.

Слово о хероинама Великог рата произнео је историчар Међуопштинског историјског архива Ваљево Велибор Видић, аутор неколико изложби у част јунака ове историјске епохе. О снази идеала српских жена које су вековима рађале јунаке говорили су Маринко Лугоња, председник Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја, и јереј Далибор Чкојић, секретар Одбора за веронауку Епархије ваљевске, који уз епархијски радио Источник и потписују организацију трибине. У уметничком делу програма учествовали су ученици Ваљевске гимназије Вељко Ускоковић, Сања Петровић, Ивана Радивојевић и Валентина Марић. Сабрање је песмом украсила млада музичка уметница Емилија Крунић, извођењем песама са Косова и Метохије.

Ј. Ј.