Свети апостол Андреј Првозвани – слава ваљевске библиотеке

Век и по трајања „дома књиге“ у Ваљеву

Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ традиционално прославила је своју крсну славу Светог апостола Андреја Првозваног. Обред резања славског колача и благосиљања жита и вина служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин са епархијским свештенством. У оквиру прославе приређен је културно – уметнички програм у ком су наступили Клавирски трио „Аморозо“, глумци Маријана Андрић и Милош Лаловић, као и рецитаторка Ваљевске гимназије Доротеја Вуковић.

Како се пре два миленијума њен небески покровитељ Свети Андреј Првозвани први одазвао позиву Господа Христа да Га следи и шири реч Божју, тако је ваљевска библиотека пре 150 година прва отпочела да мисионари на културном небу овог града, беседио је по благослову Епископа ваљевског Г. Милутина архијерејски заменик, протонамсник Филип Јаковљевић. Иако је реч „култура“ данас на разне (комерцијалне) начине схваћена, они који стварају у овој установи уче нас њеним изворним вредностима.

  • Култивисати народ представља узвишени посао и позив, а не само његово забављање и увесељавање. Као што сваки човек када уђе у цркву, из ње изађе бољи, тако и сваки човек који уђе у ову установу из ње ће изаћи бољи. Зато што нам живот чините лакшим и лепшим, молили смо се Светом апостолу Андреју, вашем заштитнику, да вам да снаге да истрајете на свом мисионарском путу. Да живи и здрави будте и много година славите – рекао је протонамесник Филип Јаковљевић, честитајући славу ваљевским библиотекарима.

Прошле године Епископ Милутин одликовао је Матичну библиотеку „Љубомир Ненадовић“ највишим епархијским признањем – Орденом Светог Владике Николаја. Ове 2018., за 150. рођендан, Владика Милутин уручио је директорки библиотеке Виолети Милошевић књигу о српским светињама на Косову и Метохији, библиофилско двојезично издање (српски и енглески језик), да се нађе намерницима из света, који пожеле да сазнају нешто више о томе шта Србима значи света земља косовска.

Откако је далеке 1868. године основана као Читаоница ваљевска, ова установа развијала се у складу са потребама и могућностима свог времена. Нажалост, ове просторе нису заобилазила ратна разарања, због чега је библиотека прекидала са радом, да би потом као Феникс ницала из пепела. Данас је она модерна установа, која прати трендове у комуникацији са читаоцима. Указавши на значај библиотека, као домова писане речи, културе и уметности, директорка ваљевске библиотеке Виолета Милошевић у свом обраћању подсетила је на богатство које су широм света библиотеке представљале у различитим историјским епохама и представљају до данас. Од славне Александријске, обновљене 2001. године, библиотеке Ришеље у Паризу, Градске библиотеке у Штутгарту  и многих других. Гутенбергова револуција учинила је да мисао буде присутна на сваком месту… Век и по дуга прошлост ваљевској библиотеци није била наклоњена. Али, истакла је директорка Милошевић, опстало је оно највредније – људи. Опстала је идеја да се у Ваљеву може створити библиотека по мери савременог човека.

Данас, на празник Светог Андреја Првозваног, дана славе и оснивања, не осврћемо се само на јубилеј, већ подсећамо да нисмо стали и најављујемо оснивање савремене библиотеке у Ваљеву, истакла је Виолета Милошевић.

  • Културни садржаји који ће бити организовани у години пред нама биће посвећени обележавању јубилеја. Са намером да истакнемо значај библиотечке делатности за заједницу, да осветлимо достигнућа и исцртамо смернице за будући рад заједно са другим културним делатницима, који ће тим поводом долазити у Ваљево. Најзначајније су активности које би требало да обезбеде реконструкцију и адаптацију некадашњег Дома војске са циљем изградње савремене регионалне библиотеке. Ово је изузетно важан корак, јер библиотеке су најважније јавне зграде – закључила је Виолета Милошевић, честитајући славу колективу установе којом руководи и свима који су дошли да са њима прославе празник, као и свим грађанима Ваљева због којих библиотека исписује нове странице свог трајања.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’638′]