Прва основна школа у част Стогодишњице Великог рата

С благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, а у  организацији Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске, ове недеље је у холу Прве основне школе у Ваљеву постављена изложба аутора Маринка Лугоње са темом „Тамо далеко 1912-1918”.

Дана 13.12.2018.године колектив и ученици Прве школе  имали су  задовољство да у сали Музичке школе буду домаћини предавања у част Стогодишњице завршетка Великог рата. Председник Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја, Маринко Лугоња, и јереј Далибор Чкојић организовали су ово предавање у оквиру циклуса прославе Стогодишњице  завршетка Великог рата, у сарадњи са директорком Прве основне школе Милевом Мојић и вероучитељицама.  Говорили су о историјским околностима под којима се одиграо Први светски рат и херојским одлукама и биткама наших војсковођа и народа, а јереј Далибор Чкојић ставио је акценат на изузетан јеванђелски дух наше војске, који завређује дивљење и поштовање.

Овим поводом за драге госте приређен је програм изненађења. Школски хор са својим наставницама музике културе Дијаном Јеринић-Милић и Јованом Дамјановић, отпевао је славне песме из Великог рата: „Креће се лађа француска“, „Тамо далеко“ и „Свиће зора“ , а полазници веронауке су изрецитовали песму Милутина Бојића  „Плава гробница“, коју су завршили радосним усклицима „Слава херојима“ и „Живела Србија“.

вероучитељице Сандра Јовановић и Лијана Крунић

[supsystic-gallery id=’640′]