Након шест векова служена Света Литургија у обновљеном манастирском Храму Ваведења Богородичиног у Славковици

По благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, на празник Ваведења Пресвете Богородице, након шест векова, служена је Света Литургија и обављено мало освећење обновљеног храма манастира у Славковици, који је посвећен овом великом празнику, а подигнут на темељима богомоље из доба Краља Драгутина (13. век). Службом Божјом началствовао је архимандрит Михаило (Биковић), старешина манастира Јовања, уз саслуживање архијерејског намесника колубарског, протојереја – ставрофора Саше Тимотића и ђакона Хаџи Драгана Иконића, чијим је трудом ова немањићка светиња подигнута из рушевина.

Сваке су године на овом светом месту мештани засеока Иконић доносили славске колаче. Славили празник Мајке Божје и молитве узносили да ова светиња поново оживи.  Да заблиста новим сјајем у част благочестивих предака, који су у славу Господа, а у аманет будућих поколења градили. И дочекали су да Господ да њих излије благослов да у обновљеном храму свечарску радост поделе са вернима из разних крајева, али и свима који су невидљиво присутни, својим прецима, анђелима, светим Божјим људима, Мајком Божјом и Господом Христом. За свега пет година, њихов завичајац ђакон Хаџи Драган Иконић, уз помоћ људи добре воље, успео је да из рушевина подигне славковички Храм Ваведења Богородичиног, који ће уз Божју помоћ поново бити манастир. По благослову Епископа ваљевског Г. Милутина, ове године поново је, након шестовековне тишине, овде служена Света Литургија и одслужено мало освећење. Светиња је оживела, јер је Мајка Божја измолила Сина свог да допусти да се поново јави код часних људи мисао о постојању богомоље, да се приступи обнови и да се народ поново овде окупи око Свете чаше, тела и крви Христове. Велики број људи је дошао и причестио се и то је знак да је ова црква требало да се подигне, беседио је архимандрит Михаило. Кроз историју су нас више пута нападали, рушили наше домове и светиње, убијали нас. Овај храм је делио усуд народа. Али, морамо знати да, ако се молимо и причешћујемо, призивамо милост Божју.

  • Ако је Господ с нама, ко ће против нас? Ако се само један човек удостоји да је Господ с њим, хиљаде људи му не могу ништа. Тако је било са српским народом вековима, и опет опстајемо. То говори да су Господ и Мајка Божја са нама. И сви светитељи, цела „небеска Србија“. Ми имамо толико становника „небеске Србије“ који су створили велико духовно богатство да ми овде на земљи не можемо да га потрошимо. Зато не могу на земљи да нас униште, „небеска Србија“ непрестано сија над нама – рекао је архимандрит Михаило.

Српски народ у свакој генерацији рађа нове генијалце у свим областима. То је производ не само телесне, већ и духовне генетике. Када се зачне мали Србин, на њему је печат Војводе Мишића, Николе Тесле, Михаила Пупина… И тако у свакој генерацији. Колико год нас нападали и рушили нам цркве, изнова опстајемо, део је веома емотивне проповеди архимандрита Михаила, утемељене на богатој српској баштини, вери православној, која је очувала наш национални идентитет упркос настојањима бројнијих и војно супериорнијих завојевача да нас асимилују и униште.

  • Ова црква је на понос свих вас да знате ко сте. Она сведочи о вашим коренима и коренима сви нас. Овде су пронађене мошти за које се верује да су мошти наших владара. Видећемо ускоро… Мајка Божја је одлучила да баш на њен празник служимо прву Литургију и то је радост огромна – рекао је архимандрит Михаило.

У име оправдано одсутног Епископа Милутина, учеснике сабрања поздравио је архијерејски намесник колубарски, протојереј – ставрофор Саша Тимотић. Он је пренео благослов Владике Милутина и захвалио свима који су помогли обнову храма, позвавши верни народ да и убудуће походи ово свето место, приноси молитве, венчава се и крштава своју децу.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=634]