Молитвена прослава Светог Јована Златоустог у Храму Светог Нектарија

Златоустим је назван због преко две хиљаде поучних проповеди, које га чине најчувенијим беседником у двомиленијумској историји Цркве. Такође, истицао се делима милосрђа и другим хришћанским врлинама. На фресци у олтару икона Светог Јована Златоустог слика се крај Спаситељеве, а сваке недеље га препознајемо на Светим Литургијама, слушајући молитве које је забележио и оставио нам, беседио је протонамесник Срећко Живановић на Светој Литургији која је служена у част празника Светог Јована Златоустог 26/13. новембра 2018. године у Храму Светог Нектарија Егинског.

Начинивши осврт на житије великог светитеља из четвртог века (349- 407), патријарха Константинопоља, престоног града Источног римског царства, протонамесник Живановић истакао је да је Свети Јован Златоустог у свом крстоваскрсном животу претрпео прогонства, свргавања са престола и одвођења у изгнанство, у коме се и упокојио, у граду Кукузу у Јерменији. Господ је његов подвиг наградио светитељском славом и он и данас, шеснаест векова по земаљској кончини, живи међу нама.

  • Молећи се Светом Јовану Златоустом овде у Храму Светог Нектарија Егинског, видимо да су и један и други имали крстоваскрсни пут. Свети Нектарије је такође био свргнут са свог епископског трона и био у изгнанству. Али, баш као и Свети Јован Златоусти, показао је своје смирење и молитву, беседничку снагу и својом љубављу и кротошћу сведочио је Христа. Зато је и заблистао на Егини и широм света. Као што Свети Јован Златоусти свима нама сија – закључио је протонамесник Срећко Живановић своје празнично слово о најглагољивијем пастиру Цркве Христове у Храму Светог Нектарија Егинског, чији нас пример попут ранохришћанских отаца учи како да на Христовом путу истрајемо.

Ј. Ј.

 

[supsystic-gallery id=’622′]