Епископ Милутин освештао зграду Ваљевске гимназије

Празник Светог Јована Златоустог Лета Господњег 2018. Ваљевска гимназија уписаће у свој безмало столеће и по стари летопис (основана 1870., као двогодишња гимназијска реалка) као посебан дан у коме је извршен свечани чин освећења ове образовне установе, чије су име прославили Свети Владика Николај, Бранислав Петронијевић, Десанка Максимовић, Матија Бећковић, Љуба Поповић и други истакнути ствараоци у разним областима науке, културе, уметности и спорта. Чином освећења началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва и архимандрита Доротеја, настојатеља манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска), и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић – Бабамилкић. Подсетивши на мудре речи Светог Владике Николаја о значају ове свете тајне, Епископ Милутин изразио је благодарје директору Ваљевске гимназије Предрагу Јевтићу и свима запосленима који су приредили данашње сабрање, пожелевши да школа и даље напредује јер се њеним успесима сви у Епархији ваљевској радују.

  • Нека ова деца која уче овде и професори који их уче буду као велики учитељ наших дана Владика Николај или Патријарх Павле, који је поучавао да не треба много да говоримо, већ само да живимо по Светом јеванђељу. Ова установа одгајила је Владику Николаја и послала га у свет. Он је најмудрији човек после Светог Саве. Океан мудрости, из ког ако једну чашу попијемо, знајмо да ћемо бити слуге Божје онако како треба. Бићемо прави људи… Нека се радује Владика Николај и сви велики људи из ових учионица – благослови су Епископа Милутина упућени колективу и ученицима Ваљевске гимназије приликом свечаног чина призива Духа Светога.

У име братства манастира Лелић, иконом Светог Владике Николаја Ваљевску гимназију даривао је игуман Георгије (Мићић). Свечаност је увеличана културно – уметничким програмом, који су са ученицима припремили вероучитељи свештеник Невен Лукић и Бранка Јевтић и професори Круна Глушац (српски језик), Марко Томић (музичка култура) и Нада Ковачевић (социологија). У свом обраћању учесницима свечаности, директор Ваљевске гимназије, Предраг Јевтић захвалио је Епископу Милутину и свим свештенослужитељима, као и колегама који су дали свој печат овом за школу важном дану. Посебну захвалност за помоћ при организацији освећења школе, директор Јевтић упутио је архијерејском намеснику првом ваљевском протонамеснику Дарку Ђурђевићу. Свечаност је крунисана песмом „Востани Сербије“, коју су сјајно извели чланови гимназијског хора са диригентом Владимиром Јанковићем.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=623]