Владика Милутин служио у Храму Васкрсења Христовог

У недељу 26. по Духовима, 25/12. новембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву. Саслуживали су му свештенослужитељи из Ваљева и архимандрит Доротеј (Форшнер), оснивач и старешина манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска), који ових дана борави у Ваљевској епархији, веома драг овдашњем верном народу. По благослову Епископа Милутина, поучно слово утемељено на Светом јеванђељу по Луки (12, 16- 21) произнео је ђакон Јован Новитовић.

Ова прича, позната као „прича о безумном богаташу“ једна је од парабола које је Господ Христос преко Својих ученика оставио свим хришћанима кроз векове, са жељом да их поучи како је узалуд стицати и на телесна уживања трошити овоземаљска блага, а не богатити се Богом. Јер, све што је Бог дао на земљи није наше, већ Његово власништво и нама је дато само на коришћење.

  • Ако нам је Господ подарио материјално богатство, подарио га је ради одржавања нашег живота и помоћи онима којима је потребна. Нека нам не буде циљ стицање и гомилање материјалног блага, већ само средство за чињење добрих дела. Једно добро дело учињено ради Господа – чаша хладне воде, парче насушног хлеба,једна утешна реч и обрисана суза паћенику широм отварају врата Царства Божјег – поручио је ђакон Јован Новитовић. Да не бисмо доживели усуд безумног богаташа, закључио је он, важно је да се увек сетимо речи Светог великомученика Лазара Косовског: „Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека.“

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’618′]