Славска свечаност у Храму Светог Нектарија Егинског

Дан који је у календару Српске Православне Цркве посвећен Светом Нектарију Егинском, 22. новембар, и ове године у храм који је њему посвећен у Ваљеву довео је бројни верни народ. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва, као и архимандрита Доротеја, игумана манастира Свете Тројице у Бредареду (Шведска). По Светој Литургији, уприличена је литија око храма и преломљен славски колач. Како овом великом Божјем угоднику, мноштво намерника притиче са молитвом за исцељења од разних болести, прочитане су молитве за здравље, а крај кивота са његовим моштима свештеници су помазивали вернике освећеним уљем.

Дани у којима прослављамо свете Божје људе сведоче нам Господњу благодат која из њих исијава, лепоту сусрета са људима који живе хришћански у свету којег је Господ предивно створио, а који је грехом оних који су се од Бога удаљили постао место у коме станује бол. Када посматрамо овај свет, милијарде звезда, оно што се види и не види, планету коју Бог само држи у космосу, видимо како је диван Бог у Своме стварању. Када, пак, чујемо како човек псује оно најсветије, запитамо се зашто то чини. Шта ће сутра, ако се не покаје, а дође му судњи час? Бог је живот, а када дође смрт, следи васкрсење. Смрт је побеђена, беседио је Епископ Милутин на Светој Литургији на празник Светог Нектарија у храму који му је посвећен на ушћу Градца у Колубару.

  • Када смо у незгоди и болести, Њему се обраћамо с молитвом за живот. Ако нам дође болест, као нешто што мора да нас одвоји од земље, опет Му благодаримо и радујемо се, јер је смрт побеђена. Ући ћемо у радост којој треба да тежимо. Један од савремених отаца Цркве каже:“Нисмо ми дошли у храм само да се молимо за здравље тела, већ да созерцавамо болест као опомену да нађемо душу своју и замолимо Господа да нам је оздрави.“ Бити хришћанин значи рећи:“Господе, чувај душу моју!“ Јер, кад – тад морамо умрети и важно је молити да нам Господ да живот вечни – део је празничног слова Епископа Милутина.

Када смо у невољи, често говоримо „Дођи Господе!“, заборављајући да је Он увек са нама. Требало би да кажемо „Појави се Господе“, а Он ће нам одговорити, јавити се као у јеванђељској причи о Бањи Витезди и исцелити вапијућег. Може се јавити као што се јавио Светом апостолу Павлу и просветлио га. Чудесни су ти тренуци јављања Господа. Ум и логика људска не могу то да појме. Зато би требало да их очистимо да буду блистави и јавиће се Господ. Он је неизрецива светлост, која блиста небом, држи анђеле и праведне душе и чека нас, своју децу, да дођемо и гледамо Га лицем у лице. То ће бити када Господ дође други пут, поучавао је Владика Милутин своју духовну децу.

  • Савет је наше Свете Цркве да будемо што чешће у цркви, на Светој Литургији, да се причешћујемо. Тиме се задобија живот вечни. Тиме ми познајемо Њега и сусрећемо се са Њим. Само слеп и безуман човек може да каже да Га нема. Црква је дом Бога живога. У њему се човек најбоље осећа. Глава је Господ Христос. Зато, молити се Богу и бити на Литургији је привилегија ономе ко може и уме – рекао је ваљевски архијереј.

Храм Светог Нектарија Егинског биће освећен у јуну наредне године. Очекује се долазак неколико епископа из Грчке, међу њима и Митрополита Месогеје и Лавреотике Г. Николаја, једног од највећих беседника нашег времена, и бројних верника из разних крајева. Биће то велика свечаност којој се веома радујемо, закључио је Епископ Милутин, позвавши верни нард да, сходно могућностима, помогне осликавање Храма Светог Нектарија.

Ј. Ј.

Поздравно писмо Архимандрита Власиоса Макриса

Велики је благослов ,браћо моја ,што можемо да контактирамо преко г. Наталије са вама, да бисмо изразили радост, љубав нашу и наше благослове поводом овог великог празника Светог Нектарија, који славите и торжествујете.

И ми са вама прослављамо светитеља нашег века, сједињени у Христовој љубави, у православној вери. Сједињени и са Светим Нектаријем и старцем Нектаријем, који је много волео српски народ,због његове вере, због његове благочестивости, због његовог борбеног духа и јасне, недвосмислене духовне опредељености. Зато је старац вас увек истицао нама за пример ,,да бисмо се и ми угледајући се на вас крепили у својој борби“.

Увек се молио и упућивао прозбе Светом Нектарију за вас .Толико је било његово поштовање према српском народу да нам је оставио завештање да при свакој проскомидији вадимо честицу за вас и говоримо : „Помени Господе нашу браћу Србе,свештенство и народ.“ И ми то, драга браћо, од срца чинимо по изричитој жељи и благослову старца, јер добро знамо ,да су осећања узвраћена и са ваше стране.

Желимо вам срећан празник и да сте благословени! Да вас Свети Нектарије обаспе својим благословом и благодаћу, да вам јача веру, да узрастате у врлини и љубави. Да вам даје покајање и стрпљење и да вас удостоји светости и раја.

Са благословом

Архимандрит Власиос Макрис

Потпредседник Светог поклоничког центра Свети Нектарије  Камаризе

[supsystic-gallery id=616]