Поклоњење честици моштију Преподобне Параскеве у Храму у Причевићу

Велики дан за духовни живот парохије

Неописива духовна радост испунила је Храм Светог Николаја Мирликијског Чудотворца на празник Свете Петке, крсне славе овдашњег богомољачког братства, када је јереј Радомир Вићентијевић, парох причевићски, објавио да ће 04. новембра 2018. године честица њених моштију из цркве у Коцељеви бити донета у храм у Причевићу. Од давнина је познато да је Преподобна Мати Параскева једна од најпрослављанијих светих Божјих људи у целом хришћанском свету. Посебно је вољена у српском народу, из ког је према предању и потицала, и међу којим су њене мошти на молбу, такође вољене, кнегиње Милице преко једног века боравиле. Неки делови моштију Свете Петке и данас су у српским храмовима. Вођен жељом и подршком својих парохијана, уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина и добротом свештенства Храма Светог цара Константина и царице Јелене из Коцељеве, свештеник Радомир Вићентијевић организовао је долазак честице моштију Свете Петке у храм у Причевићу и учинио их доступним за целивање бројним верницима, како његовим парохијанима, тако и онима који су се са разних страна обрели у лепом подгорском селу. Био је то први долазак моштију неког светитеља у скоро два века дугој историји цркве у Причевићу, која је уједно и споменик културе под заштитом ваљевског Завода за заштиту споменика културе.

У недељу, у раним јутарњим часовима, честицу моштију, коју су донели протојереј-ставрофор Јован Лазаревић и ђакон Владимир Перић из Коцељеве, дочекали су окупљени верници из неколико градова и околних села са свештеницима, а потом је служена Света Литургија. По завршеној Литургији протојереј – ставрофор Гроздан Симић обратио се народу, изразивши велику радост због доласка моштију, које су показатељ благодати Божје.

-Окрените се од злих мисли и дела и помирите се са ближњим својим! Тек тада се помолите нашој светитељки за помоћ и тада ће молитва бити услишена. Покајање и опраштање треба да нас красе, јер то нам је потребно да би смо се приближили Богу – једна је од поука проповеди проте Гроздана Симића. На крају беседе, он је позвао присутни народ да укаже поштовање Светој Петки, целивањем честице њених моштију.

Велики број људи је прилазио светим моштима, целивао их, а протојереј –  ставрофор  Драгомир Јовановић и јереј Радомир Вићентијевић помазивали су их светим миром.

Духовност и лепоту овог тренутка није могуће описати речима. Овај дан је потребно доживети, дан који ће се у Подгорини памтити вечно у срцима верног народа. Парох Причевића о. Радомир Вићентијевић настојаће да и убудуће на поклоњење својим парохијанима обезбеди мошти светитеља.

вероучитељ

                                                                                                Радован Радивојевић

[supsystic-gallery id=’602′]