Лучинданске свечаности у Бабиној Луци

Храм Божји је учионица живота

Празник Светог апостола и јеванђелисте Луке дан је велике свечаности у селу Бабина Лука, чији је храм посвећен овом великом светитељу. Свету Архијерејску Литургију у част храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање свештенослужитеља из Ваљева и околних места. Овом приликом, Епископ Милутин благосиљао је славски колач и осветио мозаичке иконе Мајке Божје и Светог Луке на улазу у храм, рад уметнице Марије Гајић, које је даривала Косана Рафаиловић. Овогодишњи домаћин славе био је Бошко Икић, члан Црквеног одбора Црквене општине Бабина Лука. Колач за наредну годину преузели су будући супружници Марко Богутовић из Горње Буковице и овдашња парохијанка Јелица Грбић из Забрдице, сестра песникиње Јелене Грбић.

„Где су двоје или троје сабрани у име Моје, тамо сам и Ја са њима“, речи су Господње којима је најбоље описан значај молитвеног сабирања у дому Божјем. Томе су нас учили сви свети Божји људи, од светих апостола преко Светог Саве до великих пастира новог доба Владике Николаја и Оца Јустина. Можемо се молити у својим домовима. Штавише, требало би то да чинимо ујутру и увече. Али, када обавимо све послове којима стичемо оно што нам је потребно за живот на земљи, пођимо у цркву да се помолимо и Богу заблагодаримо, део је лучинданске проповеди Епископа Милутина у Бабиној Луци. Овај свет је узбуркано море на свих пет континената, а храм Божји је лађа спасења.

–  Црква две хиљаде година плови по узбурканом мору. Христос је био и остао први крманош. Послао је Духа Светога да он води Цркву до Његовог другог доласка. Ово је време Духа Светога. Он руководи Црквом, не руководимо ни ми владике, ни свештеници, ни народ… Слушајмо Духа Светог, Цркву Божју! Она је две хиљаде година стара и у њој су све тајне и сво учење које ми треба да знамо. Овде је учионица живота и овде Дух Свети лебди. Пловимо по узбурканом мору, али се налазимо у лађи спасења и не бојимо се. Зато долазимо да се заједнички Богу молимо. Лепо је да молитву у својој кући узнесемо. Али, то је наш „мали чамац“. Ако ћемо да идемо ка дубинама, морамо ући у лађу  да би пловили опасним морем – рекао је Владика Милутин.

Радимо на земљи да имамо све што је потребно, али молимо се Богу! Јер, све је смртно сем наше душе, која тежи Царству Божјем, истакао је он.

Господ Христос је на земљи одабрао Своје ученике, дванаесторицу апостола да целом свету проповедају. Да буду учитељи народу. Међу њима је и Свети јеванђелист Лука, коме смо дошли да се помолимо у храму који му је посвећен у Бабиној Луци. Није био један од дванаесторице, већ један од седамдесет апостола, који су ширили веру Христову и утврђивали људе у њој. Био је иконописац, који је по предању насликао прву икону Мајке Божје. Био је и књижевник, аутор једног од четири јеванђеља, и лекар. Учио је народ да је лекар Христос Бог, као и да све биљке које расту око нас од разних болести лече, казао је Епископ Милутин о животу славног светитеља.

Данас овде цело село слави. То је саборност. Негујмо је и долазимо у храм у што већем броју, закључио је ваљевски архијереј, честитајући славу свим бабинолучким парохијанима и њиховим гостима.

За трпезом љубави у парохијском дому, парох бабинолучки јереј Никола Петровић захвалио је Епископу Милутину што је и ове године дошао да предводи литургијско сабрање у Бабиној Луци, браћи свештеницима и свима који са његовим парохијанима деле славске радости. Онима који су својим трудом и љубављу допринели напретку заједнице при Храму Светог Луке, он је у знак благодарја уручио пригодне дарове.

Бранковинска парохија, којој припада Бабина Лука, одувек је имала и има сјајне свештенике, богословски образоване, али пре свега „народне људе“, истакао је Владика Милутин. Брижне и пожртвоване за верни народ који им је поверен. Од надалеко познатог проте Владана Ковачевића, преко садашњег бранковинског пароха проте Душана Патијаревића, некад бабинолучког, данас ваљевског пароха и архијерејског заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, до оца Николе Петровића, који данас служи у завичају Петра Молера и Хаџи Рувима. Владика Милутин заблагодарио је народу на поверењу које указује свом пароху, упутивши посебне похвале попадији Дајани Петровић, која заједно са њим ствара на добробит заједнице при овом храму.

Како се ове године у Ваљевској епархији обележава стогодишњица од завршетка Великог рата, парохија бабинолучка поставила је на зиду парохијског дома плочу са именима око 120 домаћина из овог краја, који су положили животе за слободу отаџбине, и тиме дала свој печат прослави јубилеја.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=598]