У Крагујевцу одржан скуп црквених емитера посвећен стереотипима и предрасудама

Протојереј-ставрофор проф. др Зоран Крстић: „Стереотипи су лаж“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, а у организацији радија „Златоусти“ Епархије шумадијске, у уторак 30. октобра у крагујевачкој богословији „Свети Јован Златоусти“ је одржан скуп под називом „Управљање негативним стереотипима у верским медијима, са посебним освртом на етничке, верске и родне стереотипе“. Скуп је финансијски подржан од стране Министарства културе и информисања Владе Републике Србије. Учесници сабрања били су представници црквених медија (православних, католичких и исламских). Радио „Источник“ Епархије ваљевске представљали су протонамесник Слободан Алексић, главни и одговорни уредник, и новинар-водитељ Марина Марић. Госте је у име домаћина поздравио протојереј-ставрофор Милић Марковић, главни уредник радија „Златоусти“, истичући „да сва наша сабирања представљају радост сусрета са другима“, али и да је овај скуп покушај да се да допринос разградњи негативних стереотипа у медијима, посебно верским.

Након уводног слова проте Милића Марковића одржана су два предавања уз модерирање Гордане Јоцић, одговорне уреднице радија Епархије шумадијске. Пензионисана професорка Филозофског факултета у Новом Саду др Дубравка Валић Недељковић одржала је предавање под називом „Стереотипи, предрасуде и правила добре праксе у извештавању о црквама и верским заједницама“. Протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, професор на Православном богословском факултету у Београду, говорио је на тему „Стереотипи као судбина“. У поподневном делу, представници Центра за ненасилну акцију из Београда: Неџад Хорозовић и Катарина Милићевић одржали су радионицу на тему „Ја имам права на предрасуде“.

Проф. др Дубравка Валић Недељковић говорила је о томе како нам стереотипи олакшавају да разумемо идентитет неке групе, али га истовремено и упрошћавају. Стереотипи у медијима настају када се упорно понављају извесне представе о одређеним групама људи. „Важно је знати да стереотипи нису усмерени на појединце, него на групе, као и да је медијима тешко да избегну стереотипе, којима утичу на друштвено-политички контекст, чак и ако се на изглед не баве политиком“, рекла је професорка закључујући да стереотипи немају увек нужно негативни предзнак.

Протојереј-ставрофор др Зоран Крстић је тему стереотипизације разматрао са становишта вере. „Мислим да често покушавамо да о неким актуелним темама и ми као верујући људи иступамо са једног или другог, мање више секуларног становишта. Чини ми се да је задатак црквених медија да проговоре о неким стварима на другачији начин. То не треба да буде категорички императив, често није ни могуће, нити је потребно. Али, о неким стварима наша дужност је да говоримо са становишта вере. Ми имамо непрекидно искушење тих различитих ставова који циркулишу у друштву и као људи вере требало би ипак, мало да се удубимо у сопствена предања и да из њих пробамо да извучемо неки другачији приступ“, рекао је отац Зоран Крстић, додајући да стереотипи настају услед страха од Другога, неспособности да се у свакоме, па и у непријатељу види икона Божја. Они су по његовом мишљењу лаж, јер своде човека само на једно, а он је и дубок и широк и има много идентитета. У друштвеном смислу, цивилизацијском, у новом свету, културни идентитети обликују удруживање земаља или њихов антигонизам“. Али, по речима проф. Крстића, идентитети нису судбински, нису предодређени и могу да се мењају.

Закључак скупа је да медији могу кроз стереотипе и предрасуде о нацијама, религијама, половима, родовима да разграђују међусобно поверење и заједништво или насупрот томе да га изграђују. На извештају и фотографијама благодаримо Гордани Јоцић, одговорној уредници радија „Златоусти“ Епархије шумадијске, а поменутом радију захваљујемо на срдачном гостопримству и пријатном боравку.

Приредила Марина Марић

[supsystic-gallery id=599]