Братствена слава Православне хришћанске заједнице парохије Причевића

У Храму Преноса моштију Светог Оца Николаја у Причевићу на празник Преподобне Мати Параскеве, славе Православне народне хришћанске заједнице при овом храму, служена је Света Литургија уз учешће великог броја верног народа.

Литургију је служио архијерејски намесник подгорски, јереј Велимир Крстић, уз саслуживање протојереја – ставрофора Љубисава Аџића, Миломира Ћосића и Гроздана Симића.

Света Петка, заштитница жена и свих хришћана рођена је у Епивату у имућној породици. После смрти својих родитеља напустила је дом и отишла у Цариград, где се замонашила у Цркви Свете Софије. Одатле одлази у Јорданску пустињу и посвећује  се посту и молитви. По жељи Божјој, враћа се у своју домовину где шири Хришћанство. Мошти Свете Петке неколико пута су преношене са једног места на друго. Једно од  места где су боравиле јесте  Храм Свете Петке у Београду на Калемегдану. Данас се њене мошти налазе у Румунији, граду Јаши, у Цркви Света Три Јерарха, записано је у житију светитељке, чији је култ развијен у целом православном свету, а код нас Срба нарочито.

Препуна црква и порта парохијана и људи који су дошли да у прелепом дану  прославе заштитницу жена и свих хришћана, Преподобну Мати Параскеву,  сведочи да парох причевићски свештеник Радомир Вићентијевић добро брине о повереном му стаду, а то је и намесник јереј Велимир Крстић у својој беседи похвалио.

После резања славског колача, сви присутни су се заједно са свештенством помолили и почела је трпеза љубави. Ручак је благословио протојереј – ставрофор Гроздан Гајић, помоливши се Преподобној Мати Параскеви да нас чува у миру, слози и љубави.

                                                                                                         вероучитељ

                                                                                                      Радован Радивојевић

[supsystic-gallery id=596]