Чланови ПНХЗ поново обрадовали Удружење „Загрљај“

Да сваког тренутка и на све начине брину о ближњима који помоћ требају, чланови Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженија Часног Крста“ при Храму Покрова Пресвете Богородице потврдили су још једним поклоничким путовањем које су у недељу, 21. октобра 2018. године, омогућили Удружењу родитеља деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју „Загрљај“ из Ваљева. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, два аутобуса са преко 70 путника (деце, родитеља и чланова ПНХЗ – а), под духовним вођством духовника братства, протојереја – ставрофора Милинка Јовића, кренула су пут светих места и загрљају добрих људи. Најпре су се поклонили манастиру Рача, древној светињи Жичке епархије, задужбини Светог краља Драгутина. Дугогодишњи пријатељ проте Милинка Јовића, професор Сретен Цветојевић, родом из Беомужевића код Ваљева, иначе члан Епархијског савета Епархије шабачке, приредио им је несвакидашње леп дочек на стадиону Фудбалског клуба „Дрина“ у Љубовији. Како су чланови клуба сличног узраста, гости из Ваљева провели су дивне тренутке у игри са њима и даривали их ранчевима са амблемима ПНХЗ –а и „Загрљаја“, иконицама, Дечјим јеванђељима и слаткишима. Домаћини су узвратили фудбалском лоптом, у знак сећања на игру која увек спаја малишане. Потом је уследило поклоњење манастиру Соко. У конгресној сали манастирског конака професор Сретен Цветојевић одржао је сјајно предавање о историји ове светиње, личности и делу Светог Владике Николаја коме је посвећена, као и животном путу Владике шабачког Г. Лаврентија, захваљујући коме су дела Лелићког Златоуста угледала светлост дана и допрла до милиона богочежњивих душа широм света. Путовање је заокружено посетом цркви брвнари у Доњој Оровици. Реч је о Храму Сабора светих апостола, који је подигнут 1836. године у устаничком шанцу. Под заштитом је Завода за заштиту споменика културе Ваљево и веома добро је очуван.

Да сваки тренутак путовања буде незабораван, прота Милинко Јовић осмислио је квиз знања у аутобусу. Сваки учесник који би тачно одговорио на постављено питање из области веронауке, историје или домаћинства, пригодно је награђен. Наравно, обиље песме се подразумева…

И ово путовање, као и низ других акција ПНХЗ „Воздвиженија Часног Крста“, реализовано је уз помоћ људи добре воље. У првом реду ту су предузећа „Ива фарм“, СТР „Патак“, Сервис „Андрић“, „Сезам“, Ваљевац Раде Митровић са колективом свог предузећа, као и неколико појединаца. Према речима проте Јовића, братство је увек отворено за сарадњу са свима који желе да према својим могућностима учествују у реализацији хуманитарних акција, које ПНХЗ стално спроводи.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’592′]