„Православље и млади“ о вишедетним породицама

Некада је бити родитељ више деце било за понос. О томе нам сведочи низ примера српских владарки, од Свете Анастасије до кнегиње Персиде Карађорђевић и многих мање познатих жена, које су родиле и одгајиле познате научнике, војсковође, уметнике, речју, великане на част и свеколику корист својој отаџбини, Цркви и народу. У другој половини 20. века наступио је тренд породица са једним или двоје деце и, нажалост, масовних прекида трудноћа, што за последицу има да сваке године у Србији „нестане“ један град од тридесетак хиљада становника. То је страховит проблем, јер нам прети опасност да постанемо национална мањина у сопственој држави. У данашње време најтеже је очувати породицу, а управо је породица оно што нам је свима најпотребније, истакла је Маја Ковачевић, власница Издавачке куће „Глас Србије“ из Краљева и мајка једанаесторо деце, на трибини „Васкрс српске вишедетне породице“, коју је у навечерје Мале Госпојине у Вишем јавном тужилаштву приредило братство Храма Васкрсења Христовог, уз благослов Епископа ваљевског Г. Милутина.

Реч „Васкрс“ у називу трибине долази од чињенице да је Српска Православна Црква та која годинама уназад подстиче рађање и пружа подршку породицама са више деце. Маја Ковачевић почасна је председница Удружења „Кнегиња Персида Карађорђевић“, које такође помаже вишедетне породице. Са супругом и децом преселила се у село надомак Краљева, што сматра једним од начина на који се економски аспект живота може поправити. Наиме, људи у граду могу остати без радног места, а тиме и могућности зараде, док се на селу храна увек може произвести. Такође, сматра Маја Ковачевић, држава би требало да оснује фонд за помоћ породицама са више деце, у који би се сливао по један динар од продаје сваке кутије цигарета или боце алкохола. Наравно, истиче ова изузетна жена, новац, иако неоспорно потребан, није пресудан фактор при доношењу одлуке о рађању деце. Најважније је децу научити да деле оно што имају, правим вредностима које нису материјалне природе. Свети Владика Николај је говорио:“Дај Боже да се Срби сложе, обоже и умноже!“ Какав бисмо му одговор данас дали, запитала је Маја Ковачевић. Крајње је време да се сви колективно покајемо, да алармирамо своју родбину, пријатеље и комшије да имамо обавезу да српском народу подаримо наследнике. То смо дужни нашим светим владарима, који су нам оставили у аманет задужбине, и ратницима, који су пали за слободу наше отаџбине, закључила је Маја Ковачевић, власница Издавачке куће „Глас Србије“, мајка једанаесторо деце, жена која се речју и делом предано залаже за најузвишеније вредности свог народа и његове Свете Цркве.

Казивање Маје Ковачевић употпуниле су духовне песме у извођењу најмлађих и поезија инспирисана нестајањем српског народа Љиљане Браловић, песникиње из Прањана код Чачка, и Ваљевке Дајане Петровић.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’568′]