Стевану Тонтићу свечано уручена Награда „Љубомир П. Ненадовић

Ретки су случајеви у историјама народа да отац и син својим делима оставе писана сведочанства драгоцена за сва долазећа поколења како су то својим „Мемоарима“ и „Писмима из Италије“ учинили Прота Матеја Ненадовић и син му књижевник и дипломата Љубомир Ненадовић. Путопис ,као књижевна врста, пре појаве млађег Ненадовића у српском стваралаштву био је сироче, које је он посинио, речи су књижевника Милисава Савића, првог лауреата Награде „Љубомир П. Ненадовић“ за најбољу путописну књигу 2014. године, на које је подсетио овогодишњи добитник Стеван Тонтић, аутор књиге „Та мјеста“, приликом свечане доделе у Бранковини, завичају славне породице Ненадовић.

Ова награда установљена је у славу Чика Љубину и славу путописа. Њени досадашњи лауреати били су угледни ствараоци: Милисав Савић, Радмила Гитић – Петровић, Љубомир Симовић и Ласло Блашковић. Велика је част бити део ове свечаности и пожелети добродошлицу у прелепој Бранковини, истакла је директор Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Виолета Милошевић. Овај дан је велики празник писане речи и Град Ваљево ће увек подржати овакве манифестације , рекао је члан Градског већа задужен за културу Дејан Богојевић.

Књига Стевана Тонтића „Та мјеста“, у издању Издавачке куће „Агора“ Нови Сад/Зрењанин, по мишљењу стручног жирија предвођеног проф. др Радивојем Микићем, најбоље је путописно остварење у сезони 2017/2018. Настала је на просторима од родних Грдановаца (БиХ), преко Немачке и других европских земаља, до страдалне Јерменије.  Управо о њој пише са дубоким и унутарњим симпатијама. Јерменском народу, коме је узет основни симбол – планина Арарат… „Стеван Тонтић нам показује шта може књижевност – да у једној ствари и појави види нешто друго, да успоставља симболичке везе које дају дубљи смисао самом људском сазнању, човековој потреби да открије шта га везује за свет и живот“, стоји у запису о Тонтићевом путопису проф. др Радивоја Микића, којег је овом приликом прочитао члан жирија Владимир Шекуларац.

У свом обраћању присутнима, Стеван Тонтић упутио је похвално слово Љубомиру Ненадовићу, образованом, модерном и у овим данима изузетно занимљивом путописцу, који је путовао „као господин“, како и доликује кнежевом потомку. Изузетна је част бити овде и примити награду, рекао је Тонтић и захвалио ваљевској библиотеци  и жирију.

Свечана додела награде употпуњена је уметничким програмом у ком су учествовали ученици Прве основне школе и музичке уметнице Мина Радић и Андријана Божић. Међу бројним угледним гостима били су и парох бранковински протојереј – ставрофор Душан Патијаревић, парох бабинолучки јереј Никола Петровић и протонамесник Слободан Алексић, главни и одговорни уредник епархијског Радија Источник.

Ј. Ј.